Σπόντες στην πίτα των φαρμακευτικών

Χαμένη χρονιά, με ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και χωρίς μεταρρυθμίσεις, χαρακτήρισε το 2017 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Πασχάλης Αποστολίδης, κατά την κοπή πίτας του ΣΦΕΕ. Ο κ. Αποστολίδης, κάνοντας απολογισμό, ανέφερε ότι ο «φαρμακευτικός κλάδος και οι Ελληνες ασθενείς έχουν γίνει θεατές μιας σειράς επικίνδυνων πολιτικών υγείας, που δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό, δεδομένου ότι οι μεν απειλούνται από πολιτικές φοροεξόντωσης, στους δε τίθενται προσκόμματα στην πρόσβασή τους στις καινοτόμες θεραπείες».

Η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη είναι πάνω από 30%, δηλαδή τέσσερις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη, μέσω των επιστροφών (rebate) και των εκπτώσεων (claw back), κάλυψαν 840.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας (ποσό 165.000.000 ευρώ). «Ταυτόχρονα, το μοντέλο τιμολόγησης διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση 240 φαρμάκων από την αγορά», όπως είπε ο κ. Αποστολίδης.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απάντησε ότι το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο και ότι «η κρίση μάς έχει κάνει ωριμότερους και κανείς δεν μπορεί να αναπολεί την προηγούμενη περίοδο της ασυδοσίας».

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα