Η ΤΗΒΕΝΝΟΣ

Το «άνοιγμα» στο Κέντρο και το μάθημα από το παρελθόνΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

H πιθανότερη έκβαση των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια θα είναι το ναυάγιο. Και γιατί η κυβέρνηση μειοψηφίας Ζάεφ δύσκολα μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά και διότι στην Αθήνα δεν υπάρχει πολιτική δύναμη που να διαθέτει ισχύ για να σηκώσει το βάρος μιας συμφωνίας στην κοινωνία. Νέες, απόρρητες μετρήσεις σοβαρών εταιριών δημοσκοπήσεων ανατρέπουν την κρατούσα εντύπωση: Ο δικομματισμός επανέρχεται στα χαμηλά. Η Ν.Δ. προηγείται σαφώς, αλλά τα ποσοστά και των δύο κομμάτων, αθροιζόμενα, κινούνται κάτω από το 50%. Σοβαροί άνθρωποι πιστεύουν ότι το ποσοστό και των δύο, όταν διεξαχθούν εκλογές, θα αρχίζει από «2». Παράξενο μου φαίνεται, ειδικά για τη Ν.Δ., αλλά ίδωμεν.

Τούτων δοθέντων, όμως, και εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις περί ναυαγίου, αυτό που κρατώ από τις δηλώσεις του αγχωμένου Τσίπρα στο Νταβός είναι η ανακοίνωση ότι θα φέρει προς κύρωση στη Βουλή τη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. – Σκοπίων. Σε άλλες περιόδους, ούτε που θα ασχολούμασταν. Ωστόσο, αυτή η καταρχάς «αθώα» πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μπορεί να έχει διπλή σημασία: Προς τα έξω, γιατί θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα δεν ανακόπτει την πορεία των γειτόνων προς διεθνείς οργανισμούς (Ενδιάμεση Συμφωνία). Προς τα μέσα, διότι, με τη φόρτιση που δημιουργείται, ονειρεύεται ότι θα καταφέρει να διασπάσει τη Ν.Δ.

Hδη, οι γύρω του τού φουσκώνουν τα μυαλά ότι με το Σκοπιανό θα επαναχαραχθούν οι διαχωριστικές γραμμές «Αριστερά – Δεξιά» και «πρόοδος – συντήρηση», όπως είχε γίνει με το Μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Τον «παραμυθιάζουν» ότι έτσι θα καταλάβει τον χώρο του Κέντρου. Τι δεν του λένε;

Οτι, σε θέματα που ακουμπούν την ταυτότητά τους, οι Ελληνες δεν ακούν θεωρίες περί Ακροδεξιάς, εθνικισμού και Κέντρου. Στην τελευταία μέτρηση της MRB, το 80% των Ελλήνων λέει «όχι» στην παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία», ενώ το 20% «ναι». Πού, αλήθεια, βρίσκεται το… Κέντρο; Στο 80% ή στο 20%; Και ο ίδιος πού θα ήθελε να είναι;

Αν δεν το καταλαβαίνει, καλό θα ήταν να μάθει από την εμπειρία των υπουργών του Κώστα Καραμανλή. Γι’ αυτούς, Κέντρο ήταν η προστασία της ελευθερίας της Μαρίας Ρεπούση να γράψει σε σχολικό βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού ότι οι Ελληνες πρόσφυγες που διώχθηκαν και σφαγιάστηκαν στη Σμύρνη απλώς συνωστίζονταν στην προκυμαία.

Για τους Μικρασιάτες… Κέντρο ήταν να αποσυρθεί το απαράδεκτο βιβλίο. Μέχρι να συμβεί, η Ν.Δ. είχε χάσει το 5% των ψηφοφόρων της. Αν, λοιπόν, τρία χρόνια μετά την εκλογή του, ο κ. Τσίπρας θέλει να φορέσει την τήβεννο του κεντρώου, εμείς τον ενθαρρύνουμε. Θα μας απαλλάξει μια ώρα αρχύτερα από την παρουσία του στην εξουσία!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα