Σε σκηνικό ρευστότητας η Εκκλησία για τα Σκόπια

Με σκληροπυρηνικές δηλώσεις τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ΧρυσόστομοςΡευστή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Εκκλησίας, λίγες ημέρες πριν από το μεγάλο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα. 

Τακτική χαμηλών τόνων κρατά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προσπαθώντας να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν προκληθεί για το πρόσωπό του από μερίδα μητροπολιτών, κληρικών και πιστών εξαιτίας της σχεδόν εχθρικής στάσης που έχει τηρήσει απέναντι στις κινητοποιήσεις για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ουσιαστικά δεν έχει υπαναχωρήσει από την προσωπική αντίθεσή του στη διεξαγωγή συλλαλητηρίου, θέση που έχει εκφράσει δημόσια ουκ ολίγες φορές, αλλά τώρα τη διατυπώνει με μεγαλύτερη μετριοπάθεια.
Ωστόσο, τη σκυτάλη από τον κ. Ιερώνυμο στη συντήρηση σκληροπυρηνικά αρνητικής τάσης απέναντι στη μεγάλη κινητοποίηση έχει πάρει πλέον ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

«Η πατρίδα μας χρειάζεται την ενότητα και την προσπάθεια» δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου, κατά την εκδήλωση του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων για την ευλογία της βασιλόπιτας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στο μεταξύ, σταθερός στη δεδηλωμένη προ καιρού σκληροπυρηνική άποψη της αντίθεσης στις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ονομασία των Σκοπίων εμφανίστηκε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, υποτιμώντας -τεχνηέντως- τον πατριωτισμό όσων συμμετέχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις. «Επιμένω στην αντίθεσή μου και ερωτώ: ποιοι είναι αυτοί που διοργανώνουν τα συλλαλητήρια, που θα πρέπει η Εκκλησία να τους δώσει την ομπρέλα της και την κάλυψη, και να γίνει θεραπαινίδά τους»; διερωτήθηκε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της Ιεραρχίας επικρατεί αναβρασμός εν όψει του συλλαλητηρίου. Η απόφαση της ΔΙΣ διευκολύνει όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν, ωστόσο ακόμα υπάρχει επιφυλακτικότητα. Πολλοί μητροπολίτες φέρεται ότι έχουν αναθαρρήσει, αλλά σε ιδιωτικές συνομιλίες δεν επιβεβαιώνουν την παρουσία τους. Ο φόβος πολλών είναι αν θα είναι διασφαλισμένος ο ακομμάτιστος χαρακτήρας της συγκέντρωσης. Αν τελικά δεν υπάρξει κομματική ή πολιτική ομπρέλα, τότε η παρουσία ακόμα και δεκάδων μητροπολιτών μπορεί να θεωρηθεί εφικτός στόχος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα