«Λάδι» τα κόμματα για τις ατασθαλείες τους

Απόφαση-ντροπή από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Είχαν ξεχάσει να δηλώσουν τις επιχορηγήσεις τουςΣε… απλές συστάσεις στα πολιτικά κόμματα -και όχι σε κυρώσεις- περιορίστηκε η έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου για τα οικονομικά τους, αν και διαπίστωσε νέες, σοβαρές παρατυπίες. Με άλλα λόγια, η Βουλή… έβγαλε λάδι τα κόμματα με μια έκθεση που συνιστά ντροπή για τη δημοκρατία, την ώρα μάλιστα που οι Ελληνες πολίτες στενάζουν στη λιτότητα, πληρώνοντας τα «σπασμένα» της κομματοκρατίας.

Ο οικονομικός έλεγχος αφορούσε το 2015, που είχε δύο εκλογικές διαδικασίες και ένα δημοψήφισμα, κάτι που σημαίνει ότι τα κόμματα έλαβαν σημαντική έκτακτη επιχορήγηση. Ω του θαύματος, όμως, το κομματικό κατεστημένο ζει και βασιλεύει συνεχίζοντας τον… χαβά του, καθώς δεν δήλωσε τις επιχορηγήσεις με τον πρόσφατο νόμο, με αποτέλεσμα να αιωρούνται υπόνοιες για «μαύρα ταμεία» και άλλες ατασθαλίες σε βάρος πάντοτε των Ελλήνων φορολογουμένων.

Προφανώς, για τα κόμματα, τα οποία εν τέλει φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη σημερινή πρωτοφανή κατάρρευση που βιώνει ο τόπος μας, ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά, και άλλα για τους απλούς Ελληνες. Αν στη θέση τους ήταν κάποιος πολίτης, το βέβαιο είναι ότι θα είχε εξαντληθεί πάνω του όλη η αυστηρότητα του νόμου.

Η επιτροπή -κόντρα σε κάθε έννοια ισονομίας, ισοπολιτείας αλλά και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα- αναγνωρίζει ως ελαφρυντικό στα κόμματα το ότι «δεν ήταν επαρκής ο χρόνος προσαρμογής» και περιορίζεται στο να κάνει απλές «συστάσεις», ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο. Ομως, σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής, παρατηρήθηκε ότι: «Σε πολλά κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων οι δαπάνες αυτών δεν διακινήθηκαν στο σύνολό τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που όφειλαν να τηρούν σε τραπεζικά ιδρύματα, κατά παρέκκλιση του νόμου.

Ακόμη, σε κάποια κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων ποσά της κρατικής χρηματοδότησης, που δόθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς, δεν δαπανήθηκαν εξ ολοκλήρου για τους σκοπούς αυτούς, αλλά πήγαν για την κάλυψη άλλων κομματικών αναγκών, ενώ το ΚΚΕ δεν θεώρησε, για τη χρήση του έτους 2015, τα κουπόνια που εξέδωσε για τη χρηματοδότησή του».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα