«Δάκρυσε» η Πέτρα φον Καντ

Η Κορίνα Βασιλειάδου και ο Χάρης Πεχλιβανίδης μιλούν στη «δημοκρατία» για το έργο του Βέρνερ ΦασμπίντερΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Θα μεταφερθούμε σε ένα αστικό σαλόνι της Δυτικής Γερμανίας τη δεκαετία του ’70 και θα αναμετρηθούμε ως θεατές με τον εαυτό μας, καθώς οι ηθοποιοί θα μάχονται για τη συνύπαρξη, θα αναζητούν την αγάπη, θα ταλαντεύονται ανάμεσα στα παιχνίδια εξουσίας τα δικά τους και των άλλων.

Η παράσταση τιτλοφορείται «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ», είναι ένα έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και θα το απολαύσουμε έως τα τέλη Μαρτίου στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με τον Μίνω Μάτσα να υπογράφει τη μουσική σύνθεση. Σκηνοθετούν και μας μαγνητίζουν η Κορίνα Βασιλειάδου και ο Χάρης Πεχλιβανίδης. Και αν μας φαίνεται παράξενο, πρωτόγνωρο και ίσως περίπλοκο… δύο σκηνοθέτες να κάνουν τα μαγικά τους από κοινού για μια παράσταση, τότε εδώ θα μας λυθούν όλες οι απορίες.

Κολεκτίβα

«Με τον Χάρη δουλεύουμε μαζί από το 2011. Είμαστε μια καλλιτεχνική κολεκτίβα που ονομάζεται “In flux” και μαζί έχουμε κερδίσει τις διεθνείς υποτροφίες Ιψεν. Ως εξέλιξη όλης της πορείας μας κάνουμε τώρα αυτή την παράσταση σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος» αναφέρει η Κορίνα και επιμένει ότι είναι ωραίο να μοιράζεσαι τη δημιουργία, την έμπνευση και τις ευθύνες. «Πρωτοτυπούμε γιατί όχι μόνο δουλεύουμε μαζί, αλλά δουλεύουμε και με ωραίο τρόπο.
Σε αυτή την παράσταση έχουμε βρει τη ροή και τα μονοπάτια μας, και ουσιαστικές διαφωνίες δεν υπάρχουν.

Σίγουρα χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθούμε κάθε φορά τι έχει στο μυαλό του ο καθένας και σίγουρα η παράσταση είναι “παιδί” του δημιουργού… αλλά εδώ είμαστε δύο» επισημαίνει ο Χάρης και με την Κορίνα μοιράστηκαν εξαρχής τις πρώτες ιδέες τους και αντιδράσεις, ώστε να συνδιαμορφώσουν μια σκηνοθετική βάση.

Η εξουσία

Εδώ, έξι γυναικείοι χαρακτήρες διαφορετικών ηλικιών ζουν, εργάζονται, ερωτεύονται, εξουσιάζουν και εξουσιάζονται μέσα από την ερωτική ιστορία της διάσημης σχεδιάστριας μόδας Πέτρα φον Καντ, την οποία υποδύεται η Αγγελική Παπαθεμελή. «Οι χαρακτήρες εδώ είναι έξι, με βασικό εκείνον της Πέτρα φον Καντ. Οι άλλοι είναι σαν δορυφόροι της, αλλά χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε και εκείνη. Μέσα από αυτές βλέπουμε ουσιαστικά τις σχέσεις των ανθρώπων… πώς στηρίζονται στην ανάγκη για εξουσία, στη βία.

Πρόκειται για τη μαύρη πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων… και νομίζω το απαιτεί η κοινωνία μας, γιατί και εμείς είμαστε θύματα και θύτες της κοινωνίας μας. Υπάρχουν παραστάσεις που βλέπεις και λες… είναι εντελώς συνδεδεμένες με το σήμερα και υπάρχει και ένα άλλο είδος, όπου εντάσσεται και το δικό μας έργο, που δεν έχει άμεση σύνδεση με το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά αυτό το έμμεσο είναι -κατά τη γνώμη μου- πολύ δυνατό.

Υπάρχουν σύγκρουση και χάος στο μυαλό μας, πόσο μάλλον στις μεταξύ μας σχέσεις. Σίγουρα δεν είναι η πιο ανθρώπινη κοινωνία αυτή στην οποία συνδιαμορφώνουμε πράγματα. Εχουμε, όμως, πάντα επιλογές να την αλλάξουμε και εδώ έρχεται το θέατρο.
Το θέατρο δεν δείχνει, αλλά φέρνει στην επιφάνεια την υφή και το υλικό των σχέσεών μας» τονίζει ο Χάρης Πεχλιβανίδης, που χαίρεται γιατί το κοινό είναι απρόβλεπτο και παίρνει πάντα αυτό που θέλει και αυτό που καταλαβαίνει.

Υπάρχουν θεατές που σοκάρονται

Οσο για την αύρα του Φασμπίντερ… εκείνη πέφτει βαριά όταν θες να ασχοληθείς μαζί της επιμελώς. «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μεταφέρεις στο θέατρο ένα έργο που ήταν μια από τις πιο γνωστές ταινίες του Φασμπίντερ, όταν υπάρχει μια γενιά που ήταν φανατική μαζί του.
Πώς τελικά συνομιλείς με αυτό και μάλιστα μέσα από ένα άλλο μέσο, όπως το θέατρο; Εμείς θέλαμε να μείνουμε σε έναν πυρήνα και να αφήσουμε όλο αυτό να εξελιχθεί σε μια παράσταση, χωρίς να μιμηθούμε κάποιο στιλ ή κάποιον τρόπο του. Υπάρχουν θεατές που σοκάρονται και άλλοι που αναρωτιούνται γιατί κάποιοι σοκάρονται.
Αυτό που συναντά κανείς εδώ είναι ότι οι άνθρωποι μάχονται να συνυπάρξουν, ότι κάνουν πίσω στα δικά τους θέλω, ότι ο έρωτας σε βάζει να γίνεις όλα αυτά που μισούσες» καταλήγει η Κορίνα Βασιλειάδου.

• INFO: Παραστάσεις: Τετάρτη 18.00, Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα