Εσωσαν νεογνό με σπάνια νόσο

Πρωτόγνωρο περιστατικό χειρουργήθηκε στο Ωνάσειο Στην επιτυχή αντιμετώπιση ενός σπάνιου περιστατικού νεογνού με σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια προχώρησαν οι γιατροί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Συγκεκριμένα, το ιδιαίτερα σπάνιο περιστατικό συγγενούς καρδιοπάθειας σε νεογνό βάρους 1.700 γραμμαρίων αντιμετωπίστηκε με επιτυχία χειρουργικά. 

Η σπανιότητα έγκειται στο γεγονός ότι είναι το πρώτο νεογνό αυτού του βάρους με τη συγκεκριμένη πάθηση που αντιμετωπίζεται με χειρουργείο. Το νεογνό δίδυμης κύησης που γεννήθηκε στην Αθήνα διαγνώστηκε από τους παιδοκαρδιολόγους του μαιευτηρίου με ισθμική στένωση αορτής και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Ωνάσειο για να χειρουργηθεί. Η περαιτέρω διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε στο Ωνάσειο έδειξε ότι το νεογνό έπασχε από σπάνια σύμπλοκη καρδιοπάθεια (δεξιό αορτικό τόξο, διπλό αορτικό τόξο με σχηματισμό ατελούς αγγειακού δακτυλίου λόγω διακεκομμένου αορτικού τόξου, με έκτοπη υποκλείδιο αρτηρία και μεσοκοιλιακή επικοινωνία).

Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της σύμπλοκης καρδιοπάθειας διενεργήθηκε από τους καρδιοχειρουργούς Δημήτριο Μπόμπο και Νικόλαο Γιαννόπουλο, επιστημονικό υπεύθυνο του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών, με την υποστήριξη των εξειδικευμένων παιδοαναισθησιολόγων του νοσοκομείου.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «έγινε πλήρης διόρθωση με άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα, η οποία επισφραγίστηκε από την ομαλή μετεγχειρητική πορεία της υγείας του νεογνού, το οποίο αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στην Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Σημειώνεται ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται ελάχιστα παρόμοια περιστατικά, εκ των οποίων ένα δεν ήταν δυνατόν να χειρουργηθεί λόγω της συμπλόκου καρδιοπάθειας και της συνοδού αγγειακής ανωμαλίας αιμάτωσης του εγκεφάλου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα