Επιστροφή στον αμαρτωλό (!) μαθηματικό τύπο θέλει ο ΣΑΤΕ

«Οχι» από τον Σπίρτζη στους εργολάβους. Αποκάλυψη: Με τιμολόγια προ κρίσης χρεώνονται ακόμα πολλά δημόσια έργαΤου
Φώτη Κόλλια

Tην επαναφορά του αμαρτωλού μαθηματικού τύπου επιλογής αναδόχου στα δημόσια έργα, μέσω του οποίου στο πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας στήνονταν σχεδόν όλοι οι διαγωνισμοί, ζητούν εκπρόσωποι των εργολάβων.

Με το πρόσχημα των πολύ υψηλών εκπτώσεων που πράγματι κατατίθενται στους διαγωνισμούς δημόσιων έργων και φτάνουν το 60%, η διοίκηση του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΑΤΕ επέμενε χθες, κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης, για την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου σε έργα προϋπολογισμού κάτω των 5.500.000 ευρώ, που βρίσκονται κάτω του ορίου εφαρμογής των κοινοτικών κανόνων.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, που παρευρέθηκε στη χθεσινή συνέλευση, υποστήριξε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί μαθηματικός τύπος, πρώτον, γιατί καταργήθηκε πανηγυρικά το 2005 και, δεύτερον, επειδή δεν το επιτρέπουν οι κοινοτικές Αρχές. Οταν οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΕ επικαλέστηκαν προσφυγή που έχει καταθέσει η Ιταλία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να συνεχίσει να εφαρμόζει μια μορφή μαθηματικής φόρμουλας, ο κ. Σπίρτζης απάντησε πως δεν έχει εκδοθεί απόφαση. Πρόσθεσε πως αν είναι θετική υπέρ των Ιταλών, τότε το υπουργείο θα νομοθετήσει. Τόσο ο κ. Σπίρτζης όσο και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, που μίλησε νωρίτερα, τόνισαν πως και οι κατασκευαστικές εταιρίες έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Ο κ. Στασινός είπε πάντως πως, ενώ υπάρχουν σημαντικότατα κονδύλια για νέα έργα, η κυβέρνηση έχει παγώσει το ΕΣΠΑ και δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Σκληρές αλήθειες είπε πάντως χθες ο γενικός διευθυντής της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) Ευάγγελος Καραμανλής. Οπως τόνισε, ακόμα και σήμερα οι διαγωνισμοί δημοσίων έργων γίνονται με τιμολόγια του 2010 (!), δηλαδή με τιμές που ίσχυαν πριν η χώρα περάσει τα επτά χρόνια κρίσης, τόσο για τα ημερομίσθια όσο και για τα υλικά (μπετόν, σίδερα κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, οι τεχνικές προδιαγραφές σύνταξης μελετών δεν έχουν επικαιροποιηθεί από το 1976, δηλαδή είναι ηλικίας περίπου μισού αιώνα!

Οι διαγωνισμοί

Τέλος, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για περιορισμό των φορέων που προχωρούν σε διαγωνισμούς προμηθειών και έργων ώστε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος και περιορισμός του κόστους, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Ενώ είχε εξαγγελθεί παλαιότερα πως οι αναθέτουσες Αρχές στο Δημόσιο θα περιοριστούν από 2.500 σε 600, σήμερα (μαζί με τις ανεξάρτητες μονάδες διάφορων φορέων) φτάνουν τις 6.000, με αποτέλεσμα να πυκνώνουν τα κρούσματα φωτογραφικών διαγωνισμών κ.ά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα