Εβαλε τέλος στη ζωή του ο Φιντελίτο!

Ο γιος του Κάστρο για πολλούς μήνες έδινε μάχη με την κατάθλιψη. Οι σπουδές στην ΕΣΣΔ και ο ρόλος του στην ΚούβαΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Επειτα από χρόνια μάχη με την κατάθλιψη, ο μεγαλύτερος γιος του Φιντέλ Κάστρο, του ηγέτη της επανάστασης της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο Ντίας – Μπαλάρτ, αυτοκτόνησε την περασμένη Πέμπτη, σε ηλικία 68 ετών. Ο Φιντελίτο, όπως ήταν γνωστός, λάμβανε αντικαταθλιπτική θεραπεία για μήνες, ενώ είχε προηγηθεί η νοσηλεία του σε κλινική.

«Ο Ντίας – Μπαλάρτ, ο οποίος παρακολουθείτο από ομάδα γιατρών για αρκετούς μήνες εξαιτίας της βαθιάς κατάθλιψης από την οποία υπέφερε, αυτοκτόνησε (την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου) το πρωί» ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κούβας. Ο πρωτότοκος γιος του Φιντέλ Κάστρο, γεννημένος την 1η Σεπτεμβρίου 1949, έμοιαζε εξαιρετικά με τον πατέρα του και ήταν καρπός του σύντομου γάμου του εκλιπόντος ηγέτη με τη Μίρτα Ντίας – Μπαλάρτ, κόρη Κουβανού πολιτικού.

Ο γάμος τους δεν άντεξε τα σκαμπανεβάσματα που έφερε η μεταστροφή του Φιντέλ από… δρομολογημένο δικηγόρο σε επαναστάτη πρώτης γραμμής και, μετά το διαζύγιο του ζευγαριού, το 1955, η μάχη για την κηδεμονία του παιδιού πέρασε από πολλά -και επεισοδιακά- στάδια, πριν τελικά επικρατήσει ο ηγέτης της Κούβας.

Η εξορία

Η μητέρα του, μάλιστα, εξορίστηκε στις ΗΠΑ μετά την ανατροπή του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα και την επικράτηση της επανάστασης το 1959, ενώ έως σήμερα μέλη της οικογένειας Ντίας – Μπαλάρτ κρατούν ψηλά -και σκληροπυρηνικά- την αντικαστρική μπαντιέρα. Ο Φιντελίτο έμεινε πίσω με τον πατέρα του, ενώ, όταν ολοκλήρωσε το σχολείο, ο Κάστρο φρόντισε να τον στείλει στη Σοβιετική Ενωση, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του ως πυρηνικός επιστήμονας.

Επιστρέφοντας στην Κούβα εργάστηκε για χρόνια ως επιστημονικός σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ κατείχε και τη θέση του αντιπροέδρου της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας ως τον θάνατό του. Από το 1980 ως το 1992 ήταν επικεφαλής του εθνικού πυρηνικού προγράμματος της Κούβας και η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για την κατασκευή ενός πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο νησί της Καραϊβικής, κάτι που δεν υλοποιήθηκε ποτέ εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης και της πτώσης της σύμμαχης Σοβιετικής Ενωσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα