«Πράσινο φως» από ΕΦΚΑ για επανυπολογισμό συντάξεων

Ισχύει όταν υπάρχει ευνοϊκότερη μεταβολή της νομοθεσίας! Ποια είναι η διαδικασίαΤης
Αγγελικής Μαρίνου

Πράσινο φως» για την επανεξέταση υποθέσεων συνταξιοδότησης, εφόσον συντρέχει λόγος μεταβολής της νομοθεσίας που δεν ελήφθη υπόψη κατά τον χρόνο έκδοσης της σύνταξης, «άναψε» ο ΕΦΚΑ.

Εκατοντάδες συνταξιούχοι μπορούν πλέον να ζητήσουν επανεξέταση των υποθέσεών τους με ευνοϊκότερες διατάξεις, σε περίπτωση που, μετά την αίτηση, αλλά πριν από την οριστική απόφαση, ψηφίστηκαν ευνοϊκές διατάξεις και δεν ελήφθησαν υπόψη. Ωστόσο, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι ζητήσουν ανάκληση της σύνταξης και επανεξέτασή της, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν το προηγούμενο διάστημα έως ότου βγει η νέα απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρεπόταν στο παρελθόν, ωστόσο ο ΕΦΚΑ αποφάσισε (για λόγους ενιαίας αντιμετώπισης όλων των συνταξιούχων) να το επιτρέψει, με χθεσινό έγγραφό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή αφορά περιπτώσεις επανυπολογισμού προσωρινών συντάξεων με το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής αίτησης, που αποδίδει 80% της οριστικής σε περιπτώσεις γήρατος και 50% σε χηρείας (με ολόκληρο το ελάχιστο πλαφόν των 360 ευρώ).

Εγκύκλιος

Υπενθυμίζεται ότι οι προσωρινές γήρατος με το παλιό καθεστώς κυμαίνονται μεταξύ 384-768 ευρώ, ενώ οι χηρείας στα 345 ευρώ.

Ωστόσο, πρόσφατη εγκύκλιος του φορέα βελτίωσε τα δεδομένα, ώστε να λάβουν προσωρινή σύνταξη χηρείας με το ελάχιστο πλαφόν των 360 ευρώ και οι χήρες που λάμβαναν ήδη προσωρινή με τον νόμο Κατρούγκαλου, πριν ψηφιστεί η ευνοϊκή διάταξη τον περασμένο Νοέμβριο. Μοναδική προϋπόθεση του τέθηκε είναι η ηλεκτρονική υποβολή της νέας αίτησης. Το κατώτατο όριο χορηγείται αυτοτελώς και στα παιδιά, δηλαδή η χήρα παίρνει 360 ευρώ και τα παιδιά άλλα 360 ευρώ.

Το ίδιο έγγραφο ξεκαθαρίζει ότι, αν ζητηθεί εκ των υστέρων ο επανυπολογισμός της παροχής, η σύνταξη θα ξεκινήσει να μετρά από την ημέρα ψήφισης του ευνοϊκότερου νόμου και όχι από την ημέρα της αίτησης. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4499/2017 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την 21η Νοεμβρίου 2017.
Οπως διευκρινίζει το έγγραφο, όσοι επιθυμούν επανυπολογισμό της παροχής τους με νέο, ευνοϊκότερο καθεστώς, αρκεί να υποβάλουν αίτημα στον ΕΦΚΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα