ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΡΦΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ΤΕΛΟΣ!

Η πρόταση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών των ΗΠΑ που αλλάζει άρδην τη σχέση των πολιτών με το διαδίκτυο

Από τον
Γιώργο Κ. Στράτο

Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ κατέθεσε μία πρόταση η οποία αλλάζει άρδην τη σχέση των πολιτών όλου του πλανήτη με το διαδίκτυο. Το σχέδιο που τελικώς ψήφισε η επιτροπή, η οποία αποτελεί και τον ανώτατο ρυθμιστή των τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ, ετοιμάζεται να σαρώσει το ελεύθερο ίντερνετ, διαλύοντας κανονισμούς-ορόσημο που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Εναν τέτοιο κανονισμό-ορόσημο αποτελεί και η λεγόμενη «Ουδετερότητα του διαδικτύου», που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Μ. Ομπάμα το 2015 με την «Ανοιχτή διαταγή διαδικτύου». Η ουδετερότητα του δικτύου είναι η αρχή σύμφωνα με την οποία όλη η κίνηση στο διαδίκτυο αντιμετωπίζεται ισότιμα. Η ισότιμη πρόσβαση έχει καθοριστική σημασία για τη σημερινή λειτουργία του διαδικτύου και την απευθείας σύνδεση όλου του κόσμου σε αυτό.

Διότι, συμφώνως με αυτήν, οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν το διαδικτυακό περιεχόμενο ισότιμα, απ’ όπου κι αν προέρχεται, δηλαδή απαγόρευε στους παρόχους να μπλοκάρουν, να περιορίζουν την πρόσβαση, να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν την ταχύτητα με την οποία διακινούνται τα δεδομένα από κάποια sites ή εφαρμογές, να χρεώνουν περισσότερα σε ιστοσελίδες με συγκεκριμένο περιεχόμενο, ενώ είχε απαγορευτεί να δίνουν προτεραιότητα στο δικό τους περιεχόμενο έναντι των ανταγωνιστών τους.

Το σχέδιο για το τέλος της ουδετερότητας στο ίντερνετ υποστηρίζεται ένθερμα από τους κολοσσούς της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών. Δικηγόρος μίας από αυτές, της Verizon, είχε διατελέσει και ο Ατζίντ Πάι, τωρινός πρόεδρος της FCC και εμπνευστής του. Κι αυτά στην Αμερική δεν περνάνε στο ντούκου!

Ο Εβαν Γκιρ, διευθυντής εκστρατείας της μάχης για το ελεύθερο μέλλον του διαδικτύου, δήλωσε: «Ο Πάι μπορεί να ανήκει στη Verizon, όμως θα πρέπει να λογοδοτήσει στο Κογκρέσο και οι νομοθέτες να λογοδοτήσουν σε εμάς, τους ψηφοφόρους. Οι διεφθαρμένοι γραφειοκράτες, που προσπαθούν να σκοτώσουν την ουδετερότητα του δικτύου, ελπίζουν να αποφύγουν τη δημόσια αντίδραση»! Οντως, σύμφωνα με έρευ-να του πανεπιστημίου του Μέριλαντ που δημοσίευσε η «Washington Post», το 83% των Αμερικανών διαφωνεί με το σχέδιο της FCC, ενώ μόλις το 16% δήλωσε θετικό. Υποβλήθηκαν 21.000.000 αρνητικά σχόλια και πάνω από 250.000 τηλεφωνικές κλήσεις πλημμύρισαν το τηλεφωνικό κέντρο της επιτροπής.

«Το αμερικανικό κοινό είναι εξαγριωμένο» δήλωσε το μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής που μειοψήφησε. «Η απόφαση της ρεπου-μπλικανικής πλειοψηφίας ξύπνησε έναν κοιμισμένο γίγαντα». Μάλιστα, οι Δημοκρατικοί δήλωσαν σίγουροι ότι η κίνηση αυτή θα στείλει εκατομμύρια νέους ψηφοφόρους στις κάλπες για να εκφράσουν την αντίδρασή τους στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο την επόμενη χρονιά.

Μαζί τους και πρωτοπόροι επιστήμονες και ηγετικές φυσιογνωμίες της τεχνολογίας και του διαδικτύου, όπως ο λεγόμενος «πατέρας του διαδικτύου» Βιντ Σερφ, ο εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού Τιμ Μπερνερς-Λι και ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόζνιακ, προέτρεψαν την FCC να ακυρώσει την ψήφο της για την κατάργηση της «Ουδετερότητας του διαδικτύου», περιγράφοντας το σχέδιό της ως «βασισμένο σε μια λανθασμένη και αληθινά ανακριβή» κατανόηση της λειτουργίας του. Τα ελαττώματα του σχεδίου περιγράφηκαν λεπτομερώς σε μια έκθεση 43 σελίδων, την οποία συνέταξαν 200 κορυφαίοι τεχνολόγοι και κατατέθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Για τα στελέχη των εταιριών τηλεπικοινωνιών, πάντως, που ορκίζονται πως δεν πρόκειται να μπλοκάρουν περιεχόμενο ή να επιβραδύνουν τις συνδέσεις, οι… «νόμοι της αγοράς» θα εξισορροπήσουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις, αφού οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν τον καλύτερο και λιγότερο ακριβό πάροχο.

Για τους πολίτες, χρήστες του διαδικτύου, της οργάνωσης «Σώστε το ίντερνετ» «αυτός είναι ο αγώνας για την ελευθερία του λόγου της γενιάς μας», αφού «χωρίς την ουδετερότητα εταιρίες καλωδιακών και τηλεφωνικών υπηρεσιών θα μπορούν να χαράξουν το διαδίκτυο με γρήγορες και αργές λωρίδες», επιβάλλοντας μια ιδιότυπη λογοκρισία, αφού θα κρατούν τα κλειδιά των πυλών της πληροφορίας και της ψυχαγωγίας.

*Δικηγόρος – δημοσιογράφος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα