Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 6 της ΑΟΖ

Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις για τη γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 στην κυπριακή ΑΟΖ θα γίνουν αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, τα αποτελέσματα είναι «πολύ ενθαρρυντικά». Το συγκεκριμένο κοίτασμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», προσομοιάζει πάρα πολύ στα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος «Zor» στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, ενώ υπερέχει σε πορότητα. Δηλαδή, σε γενικές γραμμές, εάν ληφθεί ένα ίδιο τμήμα του «Zor» σε μεγέθη και ένα του «Καλυψώ», το δεύτερο περιέχει κάπως περισσότερους υδρογονάνθρακες.

Στα πρώτα στάδια της επαφής του γεωτρύπανου με το κοίτασμα, κατά την ίδια πηγή, υπήρξε σχετική απογοήτευση, καθώς βρέθηκε αέριο, αλλά σε ιζηματογενή πετρώματα, ενώ δεν επιβεβαίωνε τον στόχο τύπου «Zor» με ανθρακικά άλατα σε αρχέγονους υφάλους.

Ωστόσο, όταν το γεωτρύπανο έφτασε μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω, έδειξε ακριβώς αυτό που αναζητείτο, δηλαδή κοίτασμα τύπου «Zor» και, μάλιστα, πέραν των αισιόδοξων αποκλίσεων στις φόρμουλες των ειδικών. Η γεώτρηση έγινε σε σημείο που το βάθος της θάλασσας είναι 1.902 μέτρα και έφτασε σε βάθος περίπου 1.800 μέτρων κάτω από τον βυθό.

Ενα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», είναι ότι εκτείνεται από το τεμάχιο 6, όπου βρίσκεται το κυρίως «σώμα» του κοιτάσματος, και σχετικά αρκετά εντός του τεμαχίου 10, του οποίου τα δικαιώματα έχουν η ExxonMobil – Qatar Petroleum, όπως και στο 11 της εταίρου της ΕΝΙ στο τεμάχιο 6, της TOTAL, αλλά και στο τεμάχιο 7, που δεν έχει διατεθεί στις αδειοδοτήσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα