Από ώρα σε ώρα η έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου

Δημοσιεύτηκε η ανάθεση στους πέντε αναδόχους. Στόχος του Δημοσίου,  η άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώΡεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Σήμερα αναμένεται να προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στη νέα έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο. Οι κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης, που θα στοχεύει στη συγκέντρωση περίπου 3 δισ. ευρώ για το «μαξιλάρι» διαθεσίμων, ανακοινώθηκαν επισήμως χθες και είναι οι τράπεζες Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura.

Το Ελληνικό Δημόσιο φιλοδοξεί να πετύχει επιτόκιο στην περιοχή του 3%-3,30%, ώστε να ενισχυθεί το θετικό κλίμα για την πλήρη επιστροφή στις αγορές μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο. «Βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος των Μνημονίων και την έξοδο στις αγορές» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο 9ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα και πρόσθεσε: «Μετά τον Αύγουστο του 2018 θα ήθελα να είμαι ο… πιο ασήμαντος υπουργός».

Υπενθυμίζεται ότι το 7ετές ομόλογο θα είναι το πρώτο που θα αποσκοπεί στην άντληση «φρέσκου» χρήματος κατά 100%, καθώς οι προηγούμενες εκδόσεις περιελάμβαναν ανταλλαγή παλαιότερων ομολόγων.

Στο μεταξύ, κυβέρνηση και δανειστές ανοίγουν επισήμως την αυλαία των συζητήσεων για την 4η αξιολόγηση, το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία, εν όψει και του Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στις επαφές του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και του επικεφαλής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο με την κυβέρνηση μεθαύριο και την Παρασκευή στην Αθήνα, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζουν και οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group).

Ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση. Επίσης, θα έχει τετ α τετ με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Ο Γάλλος επίτροπος θα μιλήσει επίσης στη Βουλή, σε δείπνο του περιοδικού «Economist» και σε φόρουμ στο Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Πριν από το προσεχές Eurogroup, στις 16 Φεβρουαρίου, αναμένεται η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα (στην κατηγορία Β) από τον οίκο Fitch.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα