Αντίστροφη μέτρηση για τον «μεγάλο συνασπισμό»

Γερμανία: Σήμερα θα παρουσιάσουν τα κόμματα τη συμφωνία τουςΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Θέμα χρόνου είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, καθώς όλα δείχνουν πως οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ξεπέρασαν τις διαφωνίες τους και, όπως γράφει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ «Rheinische Post», «σήμερα θα παρουσιάσουν την ολοκληρωμένη συμφωνία για τον νέο μεγάλο συνασπισμό».

Εσωτερικό έγγραφο του SPD που περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας αναφέρει πως η Aνγκελα Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χορστ Ζεεχόφερ είχαν προγραμματίσει συνάντηση για σήμερα στις 9 το πρωί (τοπική ώρα) στην Μπούντεσταγκ, προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία.

Προς ψήφιση

Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα και η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD, καθώς η τελική συμφωνία θα τεθεί στην κρίση της βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μέχρι και τρεις εβδομάδες.

Χθες, μετά τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων ο Σουλτς δήλωσε πως οι υποψήφιοι κυβερνητικοί εταίροι ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και συμφώνησαν στην αύξηση των επενδύσεων και στο τέλος της λιτότητας στην ευρωζώνη. Eθιξε επίσης το θέμα της φορολόγησης εταιριών όπως οι Google, Apple, facebook και Amazon, τονίζοντας πως οι τρεις εταίροι τάχθηκαν υπέρ της δικαιότερης φορολόγησής τους. Από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών, ο Aρμιν Λάσετ, αντιπρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, επιβεβαίωσε το καλό κλίμα ανάμεσα στους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας πως «εάν το θέλουν όλοι, είναι δυνατή η συμφωνία σήμερα».

Τέλος, έκκληση προς τα δύο μεγάλα κόμματα απηύθυνε ο Ευρωπαίος επίτροπος προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ, «να καταλήξουν το ταχύτερο δυνατό σε συμφωνία λαμβάνοντας υπόψη την Ευρώπη», τονίζοντας ακόμη πως «εκκρεμούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφάσεις που μια προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητες να λάβει».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα