Νοσοκομεία – μαρτύριο για τους καρκινοπαθείς

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι καρκινοπαθείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως οι καθυστερήσεις στις ακτινοθεραπείες, οι ελλείψεις σε φαρμακευτική αγωγή αλλά και η πρόσβασή τους στις καινοτόμες θεραπείες……αναφέρθηκε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος στο 2ο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Από τη 
Ρίτα Μελά

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννόπουλος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ολοκληρωμένη φροντίδα των καρκινοπαθών, ωστόσο το υπουργείο Υγείας έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, όπως τα διαγνωστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και τις αιματολογικές κακοήθειες. Παράλληλα, δρομολογείται η ενσωμάτωσή τους στη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Η συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στο υπουργείο και των Γραφείων Προάσπισης των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στα νοσοκομεία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο παρέμβασης στα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι ασθενείς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος και συνέχισε: «Δέσμευσή μας είναι ότι τις αμέσως επόμενες μέρες, με την παρουσία της ΕΛΛΟΚ, η επιτροπή του υπουργείου θα συνεδριάσει για να υλοποιήσει στοχευμένες παρεμβάσεις για τα προβλήματα που αφορούν την ικανότητα και την επάρκεια των δημόσιων νοσοκομείων να καλύπτουν έγκαιρα τις ανάγκες σε ακτινοθεραπείες, σε φαρμακευτική αγωγή και ολοκληρωμένη φροντίδα».

Επίσης, ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι «η αποκατάσταση των θεσμικών ελλειμμάτων που αφορούν την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων και τη διαπραγμάτευση των τιμών θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου και θα αποκαταστήσει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην αναγκαιότητα αποζημίωσης των φαρμάκων με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος και την καθολικότητα πρόσβασης στην καινοτομία».

Επιπροσθέτως, ο κ. Γιαννόπουλος ανακοίνωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προχωρήσει στην κατάρτιση των μητρώων ασθενών (registries), στα οποία θα καταγράφονται η πορεία της υγείας τους, η φαρμακευτική αγωγή και το κόστος της θεραπείας τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα