Ιούνιος με Μπιλ Μάρεϊ και Sting

Μεγάλα ονόματα έρχονται φέτος το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ενα πλεόνασμα που αγγίζει τα 700.000-800.000 ευρώ, ο σούπερ σταρ του παγκόσμιου σινεμά Μπιλ Μάρεϊ, ο Sting, φημισμένες ορχήστρες αλλά και ελληνικές και διεθνείς παραγωγές θεάτρου και χορού είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, πολύ νωρίτερα από όσο είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, μπορεί να μην επιφύλασσε αρκετές εκπλήξεις, ο ερχομός ωστόσο του διάσημου ηθοποιού Μπιλ Μάρεϊ για μια παράσταση στο Ηρώδειο είναι αναμφίβολα η είδηση της φετινής διοργάνωσης. Ο Μάρεϊ στις 19 Ιουνίου θα μας παρουσιάσει μαζί με τον Γερμανό τσελίστα Γιαν Βόγκλερ το «New worlds», ένα αλλιώτικο θέαμα, όπου εκείνος αφηγείται και ερμηνεύει συνθέσεις των Φόστερ και Γκέρσουιν αλλά και αποσπάσματα κλασικών Αμερικανών ποιητών και λογοτεχνών, δηλαδή των Χέμινγουεϊ και Γουίτμαν.

Οπως τονίστηκε χθες από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, οι φετινές παραγωγές θα είναι μειωμένες σε 87 από τις 127 που ήταν πέρυσι, με στόχο την καλύτερη προβολή τους αλλά και την ορθότερη διαχείρισή τους.
Για πρώτη φορά φέτος μάλιστα «στήθηκε» τμήμα χορηγιών, ενώ το πλεόνασμα κατά τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Πέτρο Σταυριανό φτάνει τα 700.000-800.000 ευρώ. «Με αυτά τα χρήματα ευελπιστούμε να ενισχύσουμε τις υποδομές μας» υποστήριξε ο κ. Σταυριανός συμπληρώνοντας ότι μακροπρόθεσμος στόχος της διοργάνωσης είναι σταδιακά να απογαλακτιστεί από το κράτος, έτσι ώστε να μην παίρνει χρήματα από τον κρατικό κορβανά.

Αυλαία με «Ναμπούκο»

Η έναρξη του φεστιβάλ, το οποίο έχει ως σύμβολο μια ιδιαίτερη σκηνική σύνθεση-υβρίδιο που αποτελείται από ένα πορτρέτο, ένα μάτι και τρία πόδια, θα γίνει με την όπερα «Ναμπούκο» της Λυρικής την 1η Ιουνίου στο Ηρώδειο, αλλά και την παράσταση του Βέλγου σκηνοθέτη Ιβο Βαν Χόβε, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο δημιουργός θα παρουσιάσει διασκευές έργων του Ινγκμαρ Μπέργκμαν στην παράσταση «Μετά την πρόβα – Περσόνα».

Το Εθνικό Θέατρο της Οκλαχόμα θα μας επισκεφθεί (1-3/6) στην «Πειραιώς 260» με το «Κυνήγι της ευτυχίας», μια παράσταση που πραγματεύεται τον μύθο και την παρακαταθήκη του αμερικάνικου ονείρου.
Ο Νοτιοκορεάτης συνθέτης και σκηνοθέτης Γιάχα Κου σε μια αλλιώτικη παράσταση με τίτλο «Cuckoo» επιστρατεύει ομιλούσες μηχανές μαγειρέματος ρυζιού (22-24/6, Πειραιώς 260), ενώ στον ίδιο χώρο ο Ούγγρος σκηνοθέτης Κορνέλ Μουντρούτσο θα ανεβάσει την «Αποτίμηση ζωής» (20-22/6).

Μουσικά δρώμενα

Στη μουσική ξεχωρίζουν η εμφάνιση της ορχήστρας Il Pomo d’Oro, η οποία θα ερμηνεύσει άριες και ντουέτα από όπερες του Χέντελ στο Ηρώδειο στις 11/6, οι δύο συναυλίες του Sting (22-23/6), το live των Calexico (3/7), αλλά και η μοναδική συναυλία της λονδρέζικης Philarmonia Orchestra (2/7), στο Ηρώδειο πάντα.

Για τις 13 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η περσινή αναβληθείσα συναυλία της διάσημης πιανίστριας Μάρτα Αργκεριχ στο Ηρώδειο, ενώ στις 17/7 το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τον σούπερ σταρ του βιολιού Νάιτζελ Κένεντι σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ.

Στην ενότητα του χορού ξεχωρίζει η παράσταση της βραβευμένης με τον Αργυρό Λέοντα στην Μπιενάλε της Βενετίας Marlene Monteiro με το έργο «Of ivory and flesh – statues also suffer» (25-26/6, Πειραιώς 260), ενώ πλούσιο θα είναι και το μουσικό πρόγραμμα στον Κήπο και στο Προαύλιο της Πειραιώς. Leon of Athens, Γιάννης και Ηρώ Μπέζου, Apurimac είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που θα δούμε.

Στο πλαίσιο της ενότητας του Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Φαρενάιτ 451» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με την Ξένια Καλογεροπούλου και τη Δήμητρα Ματσούκα (8-10/6, Πειραιώς 260), αλλά και το αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη, με τη Ρούλα Πατεράκη (1-22/6).

Αρχαίο δράμα

Στην Επίδαυρο πάλι, της οποίας το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, ξεχωρίζουν ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις με τον Γιάννη Στάνκογλου (29-30/6), και οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου με τον Λάκη Λαζόπουλο και τη Σοφία Φιλιππίδου (10-11/8). 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα