Ολη η Θεσσαλονίκη θα «ζήσει» στον ρυθμό της Τσικνοπέμπτης

Εχει γίνει θεσμός, με την πόλη να παραλύει και τους Θεσσαλονικείς να τρώνε και να κερνάνε μέχρι πρωίαςΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Είναι μια γιορτή που ακουμπά στην ορθόδοξη παράδοση. Είναι η μέρα που μας βάζει στην Αποκριά με πάθος. Είναι αυτό το σημείο λίγο πριν από τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και η είσοδός μας στην προπασχαλινή περίοδο. Είναι όμως συνάμα και ένα μεγάλο πάρτι που μας προσκαλεί να φάμε, να πιούμε και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί, ξεχνώντας ό,τι μας απασχολεί, μας ζορίζει και μας θλίβει.

Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί έναν από τους πάγιους γιορτινούς θεσμούς του χειμώνα και φέτος η Θεσσαλονίκη θα την τιμήσει με τσικνίσματα σε κάθε γωνιά της, με καρναβαλικούς ρυθμούς και ιδιαίτερες εκδηλώσεις. Στην οδό Αιγύπτου στα Λαδάδικα όλοι οι μαγαζάτορες ενώνουν τις δυνάμεις τους και μεταμορφώνουν τον πεζόδρομο στην πιο ιδανική συνθήκη για ψυχαγωγία, μέσα από ένα τεράστιο street party, με τίτλο «Τσικνοαιγύπτια».

Οι ψησταριές και τα βαρέλια της μπίρας θα δίνουν μάχη για να τέρψουν τα στομάχια και τη διάθεση των επισκεπτών από νωρίς το μεσημέρι ως τις 10 το βράδυ, ενώ οι djs θα αναλάβουν τους χορευτικούς ρυθμούς για να χαθούμε στις μουσικές, στις τσίκνες, στις πανσέτες, στα σουβλάκια και τα λουκάνικα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, για μασκαράδες και μη.

Ποδηλατάδα

Με ελεύθερη συμμετοχή, αλλά οπωσδήποτε με το ποδήλατό μας θα μπορέσουμε την Τσικνοπέμπτη να λάβουμε μέρος στο 9ο Ποδηλατικό Καρναβάλι, που θα ξεκινήσει στις 19.00 από την Καμάρα και έπειτα από μια μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της πόλης θα καταλήξει στις 22.00 στην πλατεία Χρηματιστηρίου, όπου θα κορυφωθεί η γιορτή.

Φέτος κεντρικό θέμα του ποδηλατικού καρναβαλιού θα είναι η «Πλαστικομανία», με αφορμή την ψυχολογική εξάρτησή μας με καθετί πλαστικό. Αυτή την Τσικνοπέμπτη σατιρίζουμε και ντυνόμαστε, στολιζόμαστε και διακοσμούμε τα ποδήλατά μας με… σακουλάκια, μπουκαλάκια, καλαμάκια, ποτηράκια, πιρουνάκια, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Το σίγουρο είναι πως εδώ θα «παντρευτούν» η καρναβαλική παράδοση με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια αυτοργανωμένη ποδηλατική, περιβαλλοντική και κοινωνική δράση, στην οποία πραγματοποιείται παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών, τροχοπεδιλατιστών και αποκριάτικων μη μηχανοκίνητων αρμάτων, συμβολικού χαρακτήρα, συνοδευόμενα από τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Σε αυτήν θα συμμετέχουν συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα με τη δική τους θεματική ομάδα καρναβαλιστών και αρμάτων, ώστε να στείλουν το δικό τους σατιρικό οικολογικό μήνυμα.

Τα μπουλούκια

Στους δήμους της πόλης θα τσικνίσουν όλοι με τον δικό τους τρόπο. Από το Κορδελιό έως την Καλαμαριά και από το κέντρο έως τη Νεάπολη και τις Συκιές, η μέρα θα είναι απολύτως διασκεδαστική και χορταστική με την κυριολεκτική έννοια. Ειδικότερα στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών το εορταστικό πρόγραμμα αρχίζει την Τσικνοπέμπτη από τις 18.00 με μπουλούκια μουσικών και χορευτών, με συνοδεία χάλκινων οργάνων και την μπάντα κρουστών «άι ΝΤΟΣ», που θα ξεκινήσουν από τον Αγιο Χαράλαμπο Συκεών, τον Μαύρο Γάτο και τον Αγιο Γεώργιο με κατεύθυνση την πλατεία Ειρήνης, το γνωστό σε όλους μας Ρολόι, για παραδοσιακό γλέντι και χορό γύρω από μια μεγάλη φωτιά.

O πληθωρικός Γιώργος Μάγγας στο Club του Μύλου

Αν για κάποιους η Τσικνοπέμπτη είναι συνδεδεμένη με μουσικά όργανα όπως το κλαρίνο, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Club του Μύλου, όπου ο Γιώργος Μάγγας, ένας από τους πιο πληθωρικούς performers στο είδος του, έρχεται με το αξεπέραστο στιλ και τα χρυσοποίκιλτα κοστούμια του λίγο μετά τις 21.30. Με φόντο δημοτικά ακούσματα και όχι μόνο, ο Μάγγας θα αυτοσχεδιάσει, θα μας παρασύρει, θα μας θυμίσει ωραίους σκοπούς, θα μας διασκεδάσει.

Αλλωστε στη θέα του όλοι υποκλινόμαστε. Το θαυμάσιο σατέν μουαρέ κοστούμι του και τα πάμπολλα χρυσά μπιζού του θα μετατρέψουν την ατμόσφαιρα σε κινηματογραφική, ενώ θα απολαμβάνουμε το ανακάτεμα των διαφορετικών μουσικών παραδόσεων από τα χέρια του μοναδικού δεξιοτέχνη κλαρινίστα.

Η σύντροφος και μούσα του Τζούλη Τσινέρη θα τον συνοδεύσει και μαζί θα μας βάλουν στο σύμπαν με τις πορφυρές φορεσιές και τα χρυσά μπιζού. Λόγω της ημέρας στην είσοδο του Club θα υπάρχει δωρεάν σουβλάκι για όσους έρθουν να περάσουν τη βραδιά με τον Γιώργο Μάγγα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα