Μη αναστρέψιμη (τελικά) η σκλήρυνση

Μια μεγάλη αδικία αποκαθίσταται, με την ένταξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας στις μη αναστρέψιμες παθήσεις. Αυτό εισηγήθηκε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που έχει συσταθεί και συνεδρίασε χθες για τα ποσοστά αναπηρίας και τις μη αναστρέψιμες παθήσεις. Η επιτροπή άλλαξε πρόσφατη δική της αρχική εισήγηση, που άφηνε εκτός των χρόνιων παθήσεων τη συγκεκριμένη ασθένεια, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους.

Η επιτροπή εισηγήθηκε εντέλει την ένταξη στις μη αναστρέψιμες παθήσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας, στις περιπτώσεις της πρωτοπαθώς ή δευτεροπαθώς προϊούσας μορφής της νόσου, στις οποίες ο πάσχων δεν επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργικότητας. Οπως έγινε γνωστό, το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση των ποσοστών αναπηρίας ανά πάθηση και ο χαρακτηρισμός μιας πάθησης ως μη αναστρέψιμης πραγματοποιείται ύστερα από γνώμη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής (αποτελείται από γιατρούς διάφορων ιατρικών ειδικοτήτων, καθηγητές πανεπιστημίων κ.λπ.), η οποία λαμβάνει υπόψη τα πορίσματα και τις γνώμες των αρμόδιων επιστημονικών συλλόγων και φορέων.

Ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ με την υπουργική απόφαση της 8ης Ιανουαρίου 2018 οι μη αναστρέψιμες παθήσεις διευρύνθηκαν από 43 σε 143.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα