«Κούρεμα» σταθμός σε οφειλέτη

Απαλλαγή χρεών 100% από το Ειρηνοδικείο Κατερίνης σε δανειολήπτη με εισόδημα 250 € και σύζυγο που δεν μπορεί να εργαστείΡεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Σε 100% «κούρεμα» των οφειλών δανειολήπτη προχώρησε το Ειρηνοδικείο Κατερίνης, σε μια απόφαση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο οφειλέτης δεν είχε ο ίδιος σοβαρά προβλήματα υγείας και διέθετε ένα μικρό μηνιαίο εισόδημα.
Το δικαστήριο αναγνώρισε την αδυναμία του οφειλέτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς την Alpha Bank και την Εθνική, αλλά και την προηγούμενη συνέπειά του όσον αφορά τις πληρωμές.

Η υπόθεση αφορά 45χρονο δανειολήπτη από την Κατερίνη με οφειλές προς τις τράπεζες ύψους 23.000 ευρώ, ο οποίος εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος μερικής απασχόλησης σε μεταφορική εταιρία, έχει έσοδα μόλις 250 ευρώ μηνιαίως και μακροχρόνια άνεργη σύζυγο.

Οι οφειλές των 23.000 ευρώ είχαν προκύψει από καταναλωτικό δάνειο και πιστωτικές, που έλαβε ο 45χρονος τα τελευταία χρόνια για να συμπληρώσει το εισόδημά του, το οποίο κατακρημνίστηκε μέσα στην κρίση, αλλά και για να καλύψει έκτακτα έξοδα εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος της συζύγου του, που χρειάστηκε πολλές εγχειρήσεις και πλέον δεν μπορεί να εργαστεί.

Ο 45χρονος εργαζόταν ως οδηγός σε μεταφορική εταιρία και όσο είχε τη δουλειά του κάλυπτε κανονικά τις υποχρεώσεις του.

Μέσα στην κρίση, όμως, έχασε την εργασία του και βρέθηκε σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Αν και βρήκε στη συνέχεια μερική απασχόληση, δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, που αυξήθηκαν σημαντικά εξαιτίας και του προβλήματος υγείας της συζύγου του.

«Ο άνθρωπος απέδειξε ότι δεν ήταν κακοπληρωτής, αλλά όσο καιρό εργαζόταν στην προηγούμενη δουλειά του εξυπηρετούσε με συνέπεια τα δάνειά του. Η απόφαση αυτή είναι σημαντική, καθώς, συνήθως, μηδενικές καταβολές ορίζονται στις περιπτώσεις που ο ίδιος ο
δανειολήπτης έχει σοβαρά προβλήματα υγείας» σημείωσε στη «δημοκρατία» ο Εμμανουήλ Παπάς, ένας εκ των δύο δικηγόρων που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Το Ειρηνοδικείο Κατερίνης εφάρμοσε την παράγραφο 5 του άρθρου 8 του νόμου Κατσέλη (Ν. 3869/2010), σύμφωνα με την οποία, εξαιτίας εξαιρετικών περιστάσεων, όπως χρόνια ανεργία χωρίς υπαιτιότητα του οφειλέτη, σοβαρά προβλήματα υγείας, ανεπαρκές εισόδημα για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών, το δικαστήριο μπορεί να ορίσει μηνιαίες καταβολές μικρού ύψους ή και μηδενικές.

Σύμφωνα με τον κ. Παπά, αλλά και την έτερη δικηγόρο της υπόθεσης Ανθούλα Σόκα, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων ορθών και δίκαιων αποφάσεων που προτάσσουν την ανάγκη επιβίωσης των οφειλετών έναντι των απαιτήσεων των τραπεζών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα