Κι άλλη άδεια στον Κουφοντίνα

Μέσα σε δύο μήνες ο εκτελεστής της 17 Νοέμβρη βγαίνει από τον ΚορυδαλλόAνοίγει για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις δύο μήνες (!) η πόρτα των Φυλακών Κορυδαλλού για τον πολυϊσοβίτη εκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Το συμβούλιο των φυλακών έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για 48ωρη άδεια και σήμερα βγαίνει από τη φυλακή, στην οποία θα (πρέπει να) επιστρέψει το πρωί της Κυριακής.

Η συγκεκριμένη άδεια είναι η δεύτερη κατά σειρά που εγκρίνεται για τον καταδικασμένο σε 16 φορές ισόβια για την εγκληματική δράση της 17Ν, καθώς πριν από περίπου ένα δίμηνο το αρμόδιο συμβούλιο είχε ανάψει για πρώτη φορά το «πράσινο φως», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από συγγενείς θυμάτων αλλά και από τις πρεσβείες χωρών, πολίτες των οποίων υπήρξαν θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης (όπως οι πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Τουρκίας).

Οι προϋποθέσεις

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα πρέπει να χορηγούνται οι άδειες στους καταδικασθέντες εγκλείστους. Σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου, ο αποκαλούμενος «Λουκάς» της 17Ν μέχρι να επιστρέψει στη φυλακή είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στο σπίτι του στον Βαρνάβα και σε κάθε περίπτωση εντός του Δήμου Μαραθώνα.

Επιπλέον, όπως την προηγούμενη φορά, στον Δημήτρη Κουφοντίνα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης, δύο φορές την ημέρα, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Πριν γίνει για πρώτη φορά δεκτό, τον περασμένο Νοέμβριο, το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, οι αρμόδιες Αρχές είχαν απορρίψει έξι σχετικές προσφυγές για χορήγηση άδειας που είχε υποβάλει.

Ο πολυϊσοβίτης επικαλέστηκε τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα, που προβλέπουν ότι μπορεί να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος μετά τη συμπλήρωση των οκτώ ετών στη φυλακή και εφόσον δεν εκκρεμεί άλλη υπόθεση σε βάρος του ή δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας επανήλθε, όπως είχε δικαίωμα, μετά τους δύο μήνες, ζητώντας τη νέα άδεια, για τη χορήγηση της οποίας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν, δεν κρίνεται η βαρύτητα ή η πράξη για την οποία καταδικάστηκε ο κρατούμενος, αλλά η συμπεριφορά στις φυλακές, καθώς στόχος είναι η σταδιακή επανένταξή του στην κοινωνία και η ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά του.

Γι’ αυτό ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όταν είχε κληθεί ενώπιον του συμβουλίου σε ακρόαση, υποστήριξε το αίτημά του επικαλούμενος την επιθυμία του να επανασυνδεθεί με την οικογένειά του και να στήσει ξανά τη μελισσουργική μονάδα του.

Σφοδρές αντιδράσεις και από μέλος της κυβέρνησης

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, της Ντόρας Μπακογιάννη και του περιφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη προκάλεσε η νέα άδεια που δόθηκε στον ισοβίτη τρομοκράτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Οι άδειες στον Κουφοντίνα, για τη Ν.Δ. και εμένα προσωπικά, είναι αδιανόητες. Οχι μόνο γιατί δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια για τις εν ψυχρώ δολοφονίες του, αλλά και γιατί παραμένει ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε στην κυβέρνηση τον απαράδεκτο νόμο Παρασκευόπουλου, για τον οποίο δεσμεύτηκε ακόμη μία φορά πως θα αλλάξει όταν η Ν.Δ. εκλεγεί κυβέρνηση. «Η δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά οφείλει να αμύνεται απέναντι σε όσους την υπονομεύουν. Η ανοχή απέναντί τους οφείλει και θα είναι μηδενική» κατέληξε.

«Οσες φορές και αν βγει, η ελληνική κοινωνία και το περί δικαίου αίσθημα θα συνεχίσει να προσβάλλεται βάναυσα. Οι οικογένειες των θυμάτων δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι» σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο γιος της Κώστας Μπακογιάννης ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία οικογενειακή φωτογραφία και έγραψε: «Εμείς κρατάμε αυτό που μας άφησε. Και ναι, έχουμε κερδίσει».

Από την πλευρά του αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης τόνισε: «Είμαι κάθετα αντίθετος σε κάθε πράξη βίας. Εμένα προσωπικά ως άνθρωπο με ενοχλεί. Και δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη να λέμε την άποψή μας».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα