«Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ»: Αιτήσεις από 15 του μήνα!

Το πρόγραμμα με επιδότηση έως 70% και άτοκα δάνεια. Ποια ακίνητα εντάσσονταιΑπό τις 15 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν σταδιακά να υποβάλλονται αιτήσεις για ένταξη στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και με σειρά προτεραιότητας, καθώς η διαδικασία αιτήσεων θα σταματά όταν εξαντλούνται τα κονδύλια ανά Περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός κάθε αίτησης δεν θα υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.

Τα σχέδια θα επιδοτούνται σε ποσοστό έως 70% ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση, ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η δυνατότητα λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.

Οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχονται σε περίπου 250.000.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500.000.000 ευρώ.

Στο νέο πρόγραμμα, που ενεργοποιήθηκε χθες, μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, για τις οποίες θα ισχύει ότι καθεμιά θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα.
Επιλέξιμη κατοικία είναι εφόσον:
• Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
• Υφίσταται νόμιμα – δεν είναι αυθαίρετη.
• Εχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ’.

Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξής τους στο πρόγραμμα μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος, όπου θα ελέγχουν αν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό όπου θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία τους, ο οποίος στη συνέχεια θα εξετάζει την πιστοληπτική ικανότητά τους.

Προϋπόθεση

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.
Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση.

Οι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερομένους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:
1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
2. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής.
4. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.
5. Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα