Δυνατά φιλμ στη Θεσσαλονίκη

Γιουγκοσλαβία και Ερυθροί Χμερ πρωταγωνιστούν στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ ντοκιμαντέρΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα

Σχεδόν 25 ημέρες πριν από την έναρξη του 20ού επετειακού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η διοργάνωση ανακοίνωσε τους 10 πρώτους τίτλους του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος, ανοίγοντας την όρεξη των σινεφίλ, μια και σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν και οι ελληνικοί τίτλοι.

Οι ταινίες που διεκδικούν το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, η οποία θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 11 Μαρτίου, έχουν επιλεγεί με πυξίδα το διάσημο βιβλίο «Ζωή, οδηγίες χρήσεως», ένα βιβλίο-ποταμό, 600 σελίδων, 2.000 χαρακτήρων και εκατοντάδων ιστοριών, το οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή σαν ένα παζλ που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ. Οπως αναφέρουν και οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ, ο Περέκ προκαλεί τον αναγνώστη σε ένα διανοητικό παιχνίδι, που ακροβατεί πάνω σε έννοιες όπως ο χρόνος, η ματαιότητα, η μνήμη, η ευτυχία, η ζωή και ο θάνατος.

Συγκεκριμένα, θα προβληθεί το αργεντίνικο ντοκιμαντέρ της Μαρία Αλβαρες «Las cinephilas», με πρωταγωνίστριες έξι ηλικιωμένες γυναίκες οι οποίες έχουν ένα κοινό πάθος, τον κινηματογράφο, το πειραματικό ντοκιμαντέρ «Meteors» του Γκιουρτζάκ Κελτέκ, αλλά και το κινεζικό «Awaken». Ακόμη θα παρουσιαστούν το φιλμ «Angkar» της Νίρι Αντελίν Χάι με θέμα τη γενοκτονία από τους Ερυθρούς Χμερ, το «Hotel Jugoslavija» του Νικολά Βανιέρ, το «The Distant Barking of Dogs» του Σιμόν Λέρεν Βίλμοντ, το «Baronessa» της Ζουλιάνα Αντούνες για τη ζωή των γυναικών σε φαβέλες, αλλά και το «All that passes by a window that doesn’t open» του Μάρτιν ντι Τσίκο.

Να θυμίσουμε ότι το φεστιβάλ φέτος τιμά, με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, την αεικίνητη πρωτοπόρο των εικόνων, τη θρυλική σκηνοθέτιδα Ανιές Βαρντά.

Ετσι, στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν 10 ντοκιμαντέρ-σταθμοί της φιλμογραφίας της, ανάμεσά τους και η ταινία «Πρόσωπα και Ιστορίες/Faces Places», ένα ζωηρό road movie το οποίο κέρδισε πρόσφατα το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Καννών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα