Ο μεγάλος… συνασπισμός της γκρίνιας

Απανωτά τα εσωκομματικά πυρά κατά του Μάρτιν Σουλτς! Η νεολαία του CDU απαιτεί την αντικατάσταση της ΜέρκελΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Μεγάλος συνασπισμός»… πάση θυσία; Αυτό φαίνεται ότι είναι τελικά το ζητούμενο τόσο στην ηγεσία της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) όσο και σε εκείνη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), καθώς στον δύσβατο δρόμο προς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία οι εταίροι δείχνουν διατεθειμένοι να θυσιάσουν ακόμη και τα «μεγάλα κεφάλια» τους – τα οποία ήδη ζητούν επί πίνακι τα μέλη της βάσης των κομμάτων.

Σαν κεραυνός έπεφτε χθες το μεσημέρι η είδηση ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα αναλάβει τελικά το υπουργείο Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, κάτι που είχαν προαναγγείλει σε δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες «Suddeutsche Zeitung» και «Bild», οι οποίες έγραφαν ότι το κόμμα είχε αποσύρει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού, θέτοντάς του μάλιστα σχετικό τελεσίγραφο. Μία ημέρα νωρίτερα είχε προηγηθεί η επίθεση από τον νυν υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος κατηγορούσε τον Σουλτς για «ασέβεια» προς το έργο του.

Προκειμένου, λοιπόν, να μην τεθεί σε κίνδυνο η κρίσιμη εσωκομματική διαδικασία της ψηφοφορίας για την έγκριση της συμμετοχής του SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό και για να καμφθούν οι αντιδράσεις που προβάλλει η νεολαία του κόμματος, ο Σουλτς αποφάσισε να… κάνει στην άκρη.

Και στην αντίπερα όχθη, όμως, η Ανγκελα Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει τους δικούς της «πονοκεφάλους», καθώς η νεολαία της συντηρητικής παράταξης απαίτησε ανανέωση της Χριστιανικής Ενωσης αλλά και την προετοιμασία ενός διαδόχου της!

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση που ήδη έχει ανοίξει στη χώρα για τον φερόμενο ως διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών. Είναι γεγονός ότι πολλοί αναλυτές προβλέπουν «αλλαγές στην άσκηση της γερμανικής πολιτικής» -και- στην Ευρώπη, αν το τιμόνι του υπουργείου αναλάβει ο Ολαφ Σολτς. «Ως υπουργός Οικονομικών, ο Σουλτς θα είναι περισσότερο συμφιλιωτικός από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -είναι δύσκολο να φανταστούμε να ασπάζεται την ελληνική αποβολή από την ευρωζώνη, για παράδειγμα- αλλά τα ένστικτά του δεν διαφέρουν δραστικά από εκείνα της Mέρκελ» έγραφε χθες ο «Economist», τονίζοντας όμως: «Οποιος αναμένει έναν τευτονικό Βαρουφάκη θα απογοητευθεί».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα