Μία «Πολιορκία» και οι ήρωες Μακεδόνες στη μεγάλη οθόνη

Οι συντελεστές μιλούν για την ταινία που εξιστορεί τα γεγονότα της μάχης της Μονής Δοβρά στη Βέροια το 1822Από την
Ελένη Σκάρπου

Σε μια περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, με τα εθνικά μας ζητήματα στο προσκήνιο και με την ανάγκη όλων μας να δούμε την αληθινή Ιστορία, κάθε επαφή με το παρελθόν μέσα από την τέχνη είναι σημαντική.
Σε αυτό το φόντο ολοκληρώνεται προσεχώς η ταινία «Πολιορκία» του Βασίλη Τσικάρα, με στόχο να παντρέψει τη μυθοπλασία και το ιστορικό γεγονός της μάχης της Μονής Δοβρά στη Βέροια, το 1822, λίγο πριν από το ολοκαύτωμα της Νάουσας. Στην ταινία τονίζεται η προσφορά του κλήρου, αλλά και των Μακεδόνων αγωνιστών του 1821. Τα πρώτα γυρίσματα έλαβαν χώρα στις Σέρρες και στη Σιάτιστα, ενώ θα ολοκληρωθούν μετά το Πάσχα στην Αμφισσα.

Μια προδοσία

«Με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, είχα την επιθυμία να δημιουργήσω μια τριλογία για το 1821, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, άγνωστα για το ευρύ κοινό. Είναι η ιστορία μιας μάχης που έγινε στη Μονή Δοβρά, στη Βέροια. Ενας γάμος, δυο οικογένειες, μια προδοσία. Ξαφνικά μεταφερόμαστε στον Μάρτιο του 1941, στο οχυρό Ρούπελ, για να δούμε αν οι προκλήσεις των καιρών και η συναισθηματική φόρτιση των ανθρώπων είναι ίδιες. Για πρώτη φορά στα κινηματογραφικά χρονικά της χώρας μας γίνονται ταινίες για το 1821, με άγνωστους Μακεδόνες ήρωες. Αυτό μας επιτρέπει να πούμε ότι το έργο μας δεν είναι μόνο κινηματογραφικό.

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος, πάρα πολλές. Τα καταφέρνουμε όμως σιγά σιγά, καθώς μας στηρίζουν ιδιώτες και φορείς» αναφέρει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Βασίλης Τσικάρας, ο οποίος παραδέχεται ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου υπήρξε το κύριο «καύσιμο» για εκείνον. Ηδη η «Εξοδος 1826», μέσω της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, θα ταξιδέψει στο εξωτερικό με κύριο αποδέκτη την ομογένεια.

Η εμπειρία

Για την εμπειρία στην «Πολιορκία» μιλούν γνωστοί ηθοποιοί που έλαβαν ήδη μέρος. «Πρώτη φορά συμμετέχω σε ιστορική ταινία και γι’ αυτό επεδίωξα να παίξω. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που σήμερα ασχολούνται με την Ιστορία, όπως ο Βασίλης Τσικάρας. Με εντυπωσίασε ο ρόλος μου. Είναι ένα αληθινό πρόσωπο και βασιστήκαμε σε αυτό μαζί με τον σκηνοθέτη. Ηταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα» αναφέρει ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος, που ερμηνεύει τον ρόλο του Ζαφειράκη Θεοδοσίου, του άρχοντα της Νάουσας, και τον οποίο συναντάμε σε έναν οντά να κρατά το βάρος μιας ολόκληρης πόλης.

«Ηταν μια πολύ ωραία εμπειρία, με πολύ ωραίους, ευχάριστους και εργατικούς συνεργάτες, και είχα την ευκαιρία να μάθω πράγματα και να πάω σε μέρη που αλλιώς δεν θα πήγαινα. Χαίρομαι που με αυτόν τον τρόπο συμμετέχω σε μια προσπάθεια, ώστε να αναπτυχθεί και ένα τέτοιο σινεμά» επισημαίνει, με τη σειρά του, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Λάγκος, που μαζί με τον Βασίλη Τσικάρα υποδύονται τον ανθυπολοχαγό και τον ταγματάρχη, αντίστοιχα, στο Ρούπελ, κρατώντας στα χέρια τους τις βασικές σκηνές της αφήγησης.

«Είναι σπουδαία πρωτοβουλία»

Η Νταίζη Σεμπεκοπούλου, που πρωταγωνιστεί στην «Πολιορκία» μέσα από τον ρόλο της Μαρίας Κάστια, θα πολεμήσει και θα βάλει το δικό της λιθαράκι στην ιστορία αυτή. «Είχα δει την “Εξοδο 1826” και αμέσως μετά συνάντησα τον δημιουργό της ταινίας και του ζήτησα να παίξω σε επόμενη ταινία του. Και να που τώρα είμαι εδώ και παίζω την Κάστιαινα» εξομολογείται η ίδια. Παράλληλα, οι προετοιμασίες στην Αμφισσα και ειδικότερα στον Δήμο Δελφών δίνουν και παίρνουν για την περαίωση της «Πολιορκίας». «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τον Δήμο Δελφών η συμμετοχή του στα γυρίσματα αυτά, γιατί με τον τρόπο αυτόν θα προβάλλουμε την τεράστια συμβολή μας στον επαναστατικό Αγώνα του 1821, μια και το κάστρο της Αμφισσας ήταν το πρώτο που απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια του Αγώνα και εδώ συνήλθε και η Α’ Εθνοσυνέλευση της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας. Τα γυρίσματα, μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν τις μέρες του επετειακού κύκλου εκδηλώσεων των Σαλώνων. Είναι πραγματικά σπουδαία η πρωτοβουλία του Βασίλη Τσικάρα και της ομάδας του για να αφυπνίσει εμάς, τους Ελληνες, υπενθυμίζοντας το ηρωικό παρελθόν μας σε αυτήν τη χρονική στιγμή όπου όλοι το έχουμε ανάγκη» τονίζει ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα