Στήριξη δικαστικών στην εισαγγελέα Τουλουπάκη

Πέντε μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνουν ότι έπραξε σωστά με τη δικογραφία της NovartisΣτο πλευρό της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη τάσσονται πέντε μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. 

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι η κυρία Τουλουπάκη έπραξε ορθά, καθώς ήταν υποχρεωμένη να διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή.
Ταυτόχρονα, τα πέντε μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζουν την απορία γιατί δεν εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από την εν λόγω ένωση. Ειδικότερα, η ανακοίνωση των πέντε έχει ως εξής:

Η ανακοίνωση

«Κατά το άρθρο 86 παρ. 2 του Συντάγματος, εάν στο πλαίσιο ανάκρισης, προανάκρισης ή προκαταρκτικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία κατά προσώπων που διατέλεσαν μέλη κυβέρνησης, για ποινικά αδικήματα, που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή, από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση. Είναι προφανές ότι, σύμφωνα με την ως άνω διάταξη του Συντάγματος οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ήταν υποχρεωμένοι να διαβιβάσουν αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται στα συλλεγέντα στοιχεία της δικογραφίας, κατά τη διενεργούμενη από αυτούς έρευνα για την υπόθεση Novartis. Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς και οι επίκουροι εισαγγελείς έχουν αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι διαθέτουν και το απαραίτητο σθένος και τις επιστημονικές γνώσεις και ικανότητες για την άσκηση του δύσκολου έργου τους. Εκφράζουμε την απορία μας για ποιο λόγο το “Ενωτικό” προεδρείο της ένωσης, στους κόλπους του οποίου μετέχει και εισαγγελικός λειτουργός, δεν έχει εκδώσει ακόμη ανακοίνωση υποστήριξης για τις αδικαιολόγητες επιθέσεις που εκτοξεύονται εναντίον των συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίες συνιστούν ευθεία επίθεση και κατά του θεσμού της Δικαιοσύνης».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι: Χαράλαμπος Μαυρίδης, εφέτης, μέλος Δ.Σ. της ΕΔΕ, Ευάγγελος Κασσαλίας, εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, μέλος της ΕΔΕ, Δημήτρης Τράγκας, εφέτης Αθηνών, μέλος της ΕΔΕ, Χρήστος Παπαδήμας, πρωτοδίκης Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕ, Σταματία Γκαρά – Δημουλέα, ειρηνοδίκης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕ.

Και βολές εκ των έσω για ανευθυνότητα του Πολάκη

Για ανευθυνότητα κατηγόρησε τον Παύλο Πολάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Παυλίδης μετά την γκάφα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να πει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της Novartis.
«Καθένας θα πρέπει να είναι πιο υπεύθυνος σε αυτή τη φάση στο τι διατυπώνει δημόσια σε ένα μικρόφωνο. Ακόμη και αυτό θα μπορούσε ως υπουργός να μην το λέει» δήλωσε ο κ. Παυλίδης, εγκαλώντας τον Παύλο Πολάκη παρά το γεγονός, όπως πρόσθεσε, ότι αυτά που είπε ήταν γνωστά στα πολιτικά και τα δημοσιογραφικά γραφεία.

Δικαιολογίες

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας πάντως έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα κάνοντας ακόμη πιο δυσμενή τη θέση του. Χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις κατηγορίες ότι πρόδωσε τους μάρτυρες. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Παυλίδης, στο μεταξύ, ανέφερε πως η επιλογή του χρόνου να έρθει η υπόθεση της Novartis στο φως δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης αλλά της Δικαιοσύνης και «ανεξαρτήτως του πόσα από τα πολιτικά πρόσωπα αφορά αυτή η υπόθεση και τι θα αποδειχθεί, είναι δεδομένο ότι πρόκειται για σκάνδαλο μεγατόνων».

Μήνυμα ενότητας Μητσοτάκη, που μιλά για «παρακρατικές μεθόδους»

Μήνυμα εσωκομματικής ενότητας και συστράτευσης στον αγώνα κατά της κυβέρνησης θέλησε να στείλει το βράδυ του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα που διέγραφε τον Ευάγγελο Αντώναρο και ενώ το σκάνδαλο της Novartis μονοπωλεί το ενδιαφέρον, ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε σύντομο χαιρετισμό του στην κοπή πίτας της τοπικής οργάνωσης στο Αιγάλεω, κατηγορούσε την κυβέρνηση για «παρακρατικές μεθόδους» στην υπόθεση. Οπως είπε, δεν πρόκειται να δεχθεί η ιστορία αυτής της παράταξης να διασύρεται από τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες. «Ολα στο φως, αλλά με κανόνες. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν μας τρομάζουν οι παρακρατικές μέθοδοι ενός καθεστώτος που καταλαβαίνει ότι ψυχορραγεί και θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος από σήμερα ξεκινά διήμερη περιοδεία στην Εύβοια.

Πρόκειται για τον δεύτερο σταθμό, μετά τη Μεσσηνία, του νέου κύκλου επισκέψεων του προέδρου της Ν.Δ. στην περιφέρεια, σε μια προσπάθεια περαιτέρω προσέγγισης των -απογοητευμένων από το πολιτικό σύστημα- πολιτών. Η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί θα ξεκινήσει από το Μαρμάρι, θα συνεχιστεί στη Χαλκίδα, όπου θα διανυκτερεύσει, θα ακολουθήσει η βόρεια Εύβοια και θα καταλήξει στην Αιδηψό.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα