Νίκη κατά της υπογονιμότητας

Δημιούργησαν τα πρώτα πλήρως αναπτυγμένα ανθρώπινα ωάριαΤον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών γονιμότητας ανοίγει η επιτυχία ερευνητών στο Εδιμβούργο, οι οποίοι για πρώτη φορά κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο πλήρως αναπτυγμένα ανθρώπινα ωάρια.

Οπως αποκαλύπτει η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Human Reproduction», η τεχνική αναμένεται να βοηθήσει τις γυναίκες με πρόβλημα γονιμότητας και κυρίως όσες πάσχουν από καρκίνο κινδυνεύοντας να μην μπορούν να αποκτήσουν παιδιά.

Οι επιστήμονες στο παρελθόν είχαν πετύχει κάτι ανάλογο με εργαστηριακά ωάρια ποντικιών, τα οποία τελικά απέκτησαν υγιείς απογόνους. Είχαν καταφέρει επίσης να δημιουργήσουν ανθρώπινα εργαστηριακά ωάρια, αρχίζοντας από μερικώς αναπτυγμένα ωάρια. Αυτή τη φορά, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Evelyn Telfer του Cell Biology, University of Edinburgh, χρησιμοποίησε κύτταρα τα οποία έλαβε από ιστό της ωοθήκης, που βρίσκονταν σε τελείως ανώριμο στάδιο. Ακολούθως, καθοδηγώντας τα συγκεκριμένα ωοκύτταρα στο εργαστήριο, οι ερευνητές κατάφεραν να τα εξελίξουν ώστε να φτάσουν στο τελικό στάδιο της ωρίμανσής τους και να είναι έτοιμα για γονιμοποίηση.

Οπως σχολιάζουν οι ερευνητές, η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί έτσι ώστε από ένα μικρό κομμάτι ιστού ωοθήκης να παραχθούν στο εργαστήριο χιλιάδες ωάρια κατάλληλα για τεχνητή γονιμοποίηση.

Αυτό το γεγονός αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχημένης κύησης σε γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν πρόβλημα στην ανάπτυξη των ωαρίων. Επιπρόσθετα, η τεχνική μπορεί να διασφαλίσει έγκαιρα στο μέλλον τη γονιμότητα κοριτσιών με καρκίνο, τα οποία θα υποβληθούν σε δυνητικά επιβλαβείς θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, που μπορεί να έχουν συνέπειες για τη γονιμότητά τους. Σε αυτή την περίπτωση τα ανώριμα ωάρια θα είναι δυνατόν, αφού συλλεχθούν από τη νεαρή ασθενή, να ωριμάσουν στο εργαστήριο και να αποθηκευθούν για μελλοντική χρήση, ώστε αυτή να μπορέσει να αποκτήσει παιδί.

Συνήθως σήμερα στα κορίτσια με καρκίνο αφαιρείται ένα τμήμα της ωοθήκης από τις καρκινοπαθείς και επανεμφυτεύεται αργότερα μετά τη χημειοθεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχει κίνδυνος η διαδικασία να πυροδοτήσει εκ νέου καρκίνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα