ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η πρόθεση ίδρυσης τέταρτης σχολής στην Πάτρα και οι τραγικές επιπτώσεις που θα έχειΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Oι εξελίξεις στο σκάνδαλο της Novartis τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες, αλλά το μυαλό μου, αγαπητοί αναγνώστες, δεν φεύγει ποτέ από τα εθνικά μας θέματα, και ιδίως από την ακριτική Θράκη. Εκεί θα επιστρέψω και σήμερα. Διάβασα με έκπληξη στις εφημερίδες ότι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ιδρύσει και… τέταρτη Νομική Σχολή στην Πάτρα. παρέσυρε μάλιστα (είναι η πιο επιεικής φράση που μπορώ να χρησιμοποιήσω για την ώρα) και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εξαγγείλει το λαϊκίστικο σχέδιό του στο πρόσφατο συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. 

Ειλικρινά, έπειτα από αυτό έχω αρχίσει να απορώ για την ευφυΐα του υπουργού Παιδείας. Ειλικρινά! Θα μου ήταν εύκολο να συντρίψω την επιχειρηματολογία του υπουργείου Παιδείας για την αναγκαιότητα ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής με καθαρά πολιτικά ή και ακαδημαϊκά επιχειρήματα: Πώς είναι δυνατόν τη στιγμή που στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών είναι εγγεγραμμένοι τόσοι δικηγόροι όσοι και σε ολόκληρη τη Γαλλία να συνιστά αναπτυξιακή πολιτική η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πελοπόννησο; Οποιος το ισχυρίζεται προφανώς και αστειεύεται.

Είναι προφανές ότι τα ελατήρια των κ. Τσίπρα – Γαβρόγλου είναι πρωτίστως ψηφοθηρικά και δευτερευόντως, τριτευόντως επιστημονικά.
Ωστόσο, η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα πρέπει να ιδωθεί με κριτήρια αποκλειστικώς εθνικά: Τι επιπτώσεις θα έχει στις ήδη λειτουργούσες Νομικές. Χωρίς αμφιβολία, η ίδρυσή της θα υποβαθμίσει την ακριτική Νομική Σχολή της Κομοτηνής, η οποία λειτούργησε πρώτη φορά το 1974, με πρώτο πρόεδρο της διοικούσας της τον αείμνηστο καθηγητή Διονύση Ευρυγένη.

Αν και πτυχιούχος αυτής της Νομικής, δεν επηρεάζομαι από τα συναισθήματά μου. Ναι, έχω πει κατ’ επανάληψη ότι στη Θράκη κέρδισα μια καινούργια πατρίδα, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι εθνικό. Η Νομική Σχολή της Κομοτηνής μαζί με τις άλλες σχολές του Δημοκριτείου δεν ενίσχυσε απλώς τη Θράκη δημογραφικά σε μια εποχή κατά την οποία η πληθυσμιακή ισορροπία άλλαζε δραματικά εναντίον ημών. Το κύριο έργο της είναι ότι θωράκισε την περιοχή πνευματικά απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα.

Το ισχυρό επιστημονικό δυναμικό της (είχα καθηγητές τον Γιάννη Πανούση, τον Γιάννη Βαληνάκη, τον Αργύρη Καρρά, τον Στέλιο Περράκη, τον Κρατερό Ιωάννου, την Παρούλα Νάσκου, τον Κώστα Μαυριά, τον Κώστα Φινοκαλιώτη, τον Δημοσθένη Κασσαβέτη κ.ά.) έγινε ένα με την τοπική κοινωνία; ο καλύτερος πρέσβης της Θράκης στα αθηναϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ολοι εμείς, που ο Θεός ευλόγησε να εισαχθούμε σε αυτή τη σχολή ως φοιτητές, μάθαμε επίσης βιωματικά τι παίζεται στην περιοχή, πόσο ρευστά είναι τα πράγματα στον Βορρά. Οι σπουδές μας ήταν κυρίως ένα μάθημα εθνικής αυτογνωσίας βουτιά στη ζώσα Ιστορία. Αλλοι Ελληνες πήγαμε πάνω, άλλοι Ελληνες γυρίσαμε!

Τέταρτη Νομική Σχολή στην Πάτρα, κ. Τσίπρα και κ. Γαβρόγλου, σημαίνει ότι η Κομοτηνή γίνεται τέταρτη επιλογή, και για τους υποψήφιους φοιτητές αλλά και για το επιστημονικό προσωπικό της χώρας. Αν προσθέσουμε, μάλιστα, στην εξίσωση και το νέο σύστημα μετεγγραφών του υπουργείου Παιδείας, τότε με βεβαιότητα προβλέπουμε ότι στο μέλλον αυτή η σχολή με δυσκολία θα καλύπτει τον αριθμό των εισακτέων της. Θα μετατραπεί σε ΤΕΙ, έως ότου κλείσει.

Την ώρα που οι Τούρκοι κάνουν τα πάντα για να αναβαθμίσουν τις νομικές σχολές τους στην Κωνσταντινούπολη και την Ανδριανούπολη, ερχόμαστε, λοιπόν, εμείς (εσείς, για την ακρίβεια) και καταφέρνουμε καίριο χτύπημα στην καρδιά μιας ακριτικής περιοχής; Είμαστε με τα καλά μας; Είμαστε με τα λογικά μας;

ΥΓ.: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, που είναι καθηγητής σε αυτήν τη Νομική Σχολή, και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, που είναι απόφοιτός της, μέλη της κυβέρνησης αμφότεροι, τι λένε για το σχέδιο του συναδέλφου τους;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα