Πορεία θανάτου σε ορεινές πίστες

Κατακόρυφη αύξηση των νεκρών σκιέρ και ορειβατών! «Η χώρα έχει πολλά κενά» λένε οι διασώστεςΠροβληματίζει τους διασώστες ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων στις πλαγιές των ελληνικών βουνών, με τελευταίο περιστατικό την τραγωδία στο Καϊμακτσαλάν, όπου σκοτώθηκαν δύο νεαροί τουρίστες από την ΠΓΔΜ. 

Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο διευθυντής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ζαφείρης Τρόμπακας, η τάση που καταγράφεται στα ελληνικά βουνά είναι ανησυχητική. «Ο Δεκέμβριος ήταν ένας μήνας κορύφωσης, ειδικότερα στην περιοχή του Ολύμπου» δηλώνει και υπογραμμίζει ότι εξίσου επικίνδυνοι μήνες για το 2018 είναι ο Φεβρουάριος, καθώς σημειώνονται πολλές χιονοπτώσεις, και οι μήνες Ιούνιος και Ιούλιος, μήνες κατά τους οποίους τα χιόνια λιώνουν.

Για τον ίδιο, ο κυριότερος λόγος των θανατηφόρων ατυχημάτων είναι το γεγονός ότι πολλοί ορειβάτες του Ολύμπου αλλά και σκιέρ των χιονοδρομικών κέντρων επιλέγουν πίστες ή πλαγιές που δεν είναι οργανωμένες, χωρίς να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η παροχή των πρώτων βοηθειών όταν χρειαστεί.

«Ο αριθμός των περιστατικών σε σημεία που δεν είναι οργανωμένα έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Η χώρα έχει κενά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων. Οι extreme σκιέρ και ορειβάτες πρέπει να διαθέτουν τον ελάχιστο απαιτούμενο εξοπλισμό» τονίζει ο κ. Τρόμπακας. «Μετράμε περισσότερους θανάτους ανθρώπων που πήγαν να βοηθήσουν τραυματίες γιατί αψήφησαν την επικινδυνότητα του σημείου και λειτούργησαν συναισθηματικά» ισχυρίζεται.

Ορειβάτες και σκιέρ, όπως και οι συνοδοί τους θα πρέπει να ενημερώνονται από την ΕΜΥ για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που θα επισκεφτούν, να έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση που απαιτείται και να επικοινωνούν μέσω ασυρμάτου και όχι κινητού τηλεφώνου με τους οικείους τους. Σύμφωνα με τη στατιστική της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, από το 1955 έως το 2015 σημειώθηκαν 58 θάνατοι στον Ολυμπο, με τους Ελληνες να βρίσκονται στην πρώτη θέση.

Το πιο συνηθισμένο αίτιο θανάτου είναι η πτώση και ακολουθούν οι καρδιακές προσβολές, οι χιονοστιβάδες και οι κατολισθήσεις.

Βαγγ. Στολάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα