Φρουζής: «Θέλω να βοηθήσω, δεν θα φύγω στο εξωτερικό»!

Τι ζήτησε χθες στο δικαστικό συμβούλιο ο πρώην ισχυρός άνδρας της NovartisΡεπορτάζ
Μαρία Ζαχαροπούλου

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της Novartis και κεντρικό πρόσωπο στην υπό έρευνα υπόθεση, εμφανίστηκε χθες στα δικαστήρια δηλώνοντας ότι είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για το αδίκημα της δωροδοκίας, ζήτησε από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να επικυρώσει την εισαγγελική διάταξη που του απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα. Αλλωστε, όπως ο ίδιος αναφέρει στο τετρασέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε, «ουδέποτε διανοήθηκα να διαφύγω στο εξωτερικό».

Ο κατηγορούμενος επισημαίνει ότι η διαφυγή του θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως τεκμήριο ενοχής. «Προσέρχομαι ενώπιόν σας και προκειμένου να διαλυθεί η οποιαδήποτε υπόνοια περί προθέσεως διαφυγής μου στο εξωτερικό, αλλά και προς απόδειξη ότι είμαι στη διάθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να συνδράμω έστω και υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου στο έργο της» αναφέρει. Ο Κ. Φρουζής, ο οποίος μπήκε στο κάδρο της υπόθεσης μέσα από τις μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων που του αποδίδουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακίνηση του μαύρου χρήματος, αρνείται την κατηγορία που αντιμετωπίζει.

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι, αν και γνώριζε από το καλοκαίρι ότι ελέγχεται και είχαν δεσμευθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί του, δεν σκέφτηκε ποτέ να φύγει από τη χώρα. Την ώρα που ο κ. Φρουζής περνούσε το κατώφλι του δικαστικού συμβουλίου, η πρώην γραμματέας του, η οποία θεωρείται μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση, καλούνταν να δώσει εξηγήσεις έπειτα από μήνυση του γιου του για απάτη με υπολογιστή.

Η δίκη, ωστόσο, αναβλήθηκε για τις 2/11/2018, καθώς η άλλοτε στενή συνεργάτιδα του κ. Φρουζή είχε κληθεί σε συμπληρωματική κατάθεση στους εισαγγελείς Διαφθοράς στο πλαίσιο της έρευνας της Novartis.
Η γυναίκα, η οποία έχει αναφερθεί από δημοσιογραφικές πηγές ως ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, όπως έγινε γνωστό από εισαγγελικές πηγές, κατέθεσε για πρώτη φορά επωνύμως τον περασμένο Οκτώβριο.

«Θα ερευνηθεί αν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα»

Για «απόλυτη παράνοια» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σχολιάζοντας τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση ότι καθοδηγεί και διευθύνει τη Δικαιοσύνη με αφορμή την υπόθεση Novartis.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη συκοφαντία και τη μεγαλύτερη επίθεση κατά της Δικαιοσύνης τούς ισχυρισμούς ότι ο ίδιος αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος την κατευθύνουν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στην υπόθεση της Novartis υπάρχουν αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν παραγραφεί, αλλά υπάρχουν και αδικήματα -όπως αυτά της δωροδοκίας και της δωροληψίας- τα οποία πρέπει να ερευνηθεί εάν έχουν παραγραφεί. «Η νομολογία των δικαστηρίων λέει ότι δεν έχουν παραγραφεί, αλλά αυτό πρέπει να εξεταστεί, όπως πρέπει να εξεταστεί και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τα αδικήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας» τόνισε.

Παράλληλα, ο Σταύρος Κοντονής υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί το πλαίσιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών εντός των ορίων της αναθεώρησης του Συντάγματος και επεσήμανε ότι τα πολιτικά πρόσωπα δεν χρειάζονται προστασία ούτε πρέπει να υπάρχει παραγραφή των αδικημάτων, γιατί αυτό είναι «το μεγαλύτερο κόλπο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι κανείς, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, δεν μπορεί να γνωρίζει τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων, εκτός της εισαγγελέως που χειρίζεται την υπόθεση και του αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου που εποπτεύει την έρευνα, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν διεξάγει την έρευνα η κυβέρνηση, αλλά οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να δημοσιοποιούνται στοιχεία προστατευόμενων μαρτύρων.
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα διεκδικήσει δικαστικά την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη από τη φαρμακευτική εταιρία.

Στην τελική ευθεία για τη σύσταση της επιτροπής

Τη στιγμή που η έρευνα της Δικαιοσύνης για την υπόθεση Novartis συνεχίζεται, το θέμα έχει ήδη δρομολογηθεί από πολιτικής πλευράς μέσω της εκπεφρασμένης πρόθεσης της κυβέρνησης να συγκροτήσει προκαταρκτική επιτροπή, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται στη Βουλή αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Οπως φαίνεται, έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις για τη στελέχωση της προκαταρκτικής, αφού κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στο να προτείνει για πρόεδρο τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής στην επιτροπή του Μάκη Βορίδη και του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είναι και τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος.

Σκάνδαλο

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, απαντώντας σε δημοσιεύματα που προδιαγράφουν την πορεία της προκαταρκτικής, είπε ότι θα ήταν μεγάλο σκάνδαλο η Βουλή να στείλει ξανά τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη «νομικίζοντας και αβλεπί», ενώ αποκάλεσε «αθλιότητα» όσα διαλαμβάνονται με τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν είμαι ντετέκτιβ ούτε αστυνομικός ούτε εισαγγελέας. Σχολιάζω πολιτικά μια υπόθεση και λέω ότι ο τρόπος που τη διαχειρίζεται η ηγεσία της Ν.Δ. “μυρίζει” ενοχή» είπε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας «απολύτως γελοίες» τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας και καλώντας προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει την πολιτική πρόκλησης εντυπώσεων.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα