Πώς θα γίνει η εκκαθάριση εισφορών για μη μισθωτούς

Σε πέντε δόσεις το χρεωστικό υπόλοιπο από όσους δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016, εφάπαξ η επιστροφή χρημάτων από το ΤαμείοΣε πέντε μηνιαίες δόσεις, με πρώτη τον Απρίλιο και τελευταία τον Αύγουστο, θα πρέπει να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες τη διαφορά που προκύπτει στις ασφαλιστικές εισφορές τους επειδή το εισόδημά τους ήταν υψηλότερο το 2016 σε σχέση με το 2015. Οσοι, αντιθέτως, είχαν μικρότερο εισόδημα το 2016 συγκριτικά με το 2015 και άρα δικαιούνται επιστροφή μέρους των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν θα μπορούν να λάβουν εφάπαξ τη διαφορά.

Τα παραπάνω προκύπτουν από χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τον τρόπο εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ειδικά για φέτος, σε περίπτωση που από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει διαφορά που πρέπει να καταβληθεί από τον ασφαλισμένο (χρεωστικό υπόλοιπο), αυτή επιμερίζεται ισομερώς σε πέντε μηνιαίες δόσεις (Απρίλιος έως Αύγουστος του 2018), ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού αυτής, με την τελευταία δόση να είναι πληρωτέα μέχρι 30/9/2018.

Υποχρεώσεις

Συνεπώς, οι μηνιαίες ασφαλιστικές υποχρεώσεις από τον Απρίλιο 2018 έως τον Αύγουστο 2018 θα περιλαμβάνουν:

α) Την τρέχουσα μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για το 2018 και
β) τη μηνιαία δόση οφειλής που προκύπτει από τη διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017.

Σε περίπτωση που από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών προκύψει ότι ο ασφαλισμένος έχει καταβάλει επιπλέον ποσό (πιστωτικό υπόλοιπο), αυτό επιστρέφεται αυτόματα στον ασφαλισμένο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ανωτέρω, εντός διμήνου από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης, εκτός και εάν ο ασφαλισμένος υποβάλει αίτημα προκειμένου το ποσό να παραμείνει ως πιστωτικό υπόλοιπο στον ΕΦΚΑ.

Εάν υπάρχουν καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές μηνών του έτους 2018 μέχρι την εκκαθάριση, αυτές εξοφλούνται από το πιστωτικό υπόλοιπο και τυχόν εναπομείναν πιστωτικό υπόλοιπο επιστρέφεται στον ασφαλισμένο.

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει και παραδείγματα για τον τρόπο υπολογισμού και εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών, όπως το εξής: Ελεύθερος επαγγελματίας (παλαιός ασφαλισμένος του πρώην ΟΑΕΕ) από 1/1/2017 έως 31/12/2017 κατέβαλε ασφαλιστική εισφορά ύψους 414,25 ευρώ με βάση το μηνιαίο εισόδημα του έτους 2015, που ανερχόταν στα 1.500 ευρώ. Το μηναίο εισόδημά του το 2016 ήταν 2.000 ευρώ και άρα πρέπει να καταβληθεί μηνιαία ασφαλιστική εισφορά 549 ευρώ.
Σε ετήσια βάση προκύπτει διαφορά ύψους 1.617 ευρώ, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις ύψους 323,40 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα