Οικονομικό «ντου» στο Ιράκ από την Τουρκία!

Θα… διευκολύνει πιστωτικά τη χώρα με 5 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμησή της. Τι ειπώθηκε στη διάσκεψη του ΚουβέιτΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Την «καμένη γη» του Ιράκ είδαν ως πεδίον… δόξης λαμπρό, αλλά κυρίως ως πεδίο επενδύσεων πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων το Κατάρ, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, αποφασίζοντας να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμησή του, κατά τη διάρκεια διήμερης διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ στις 13 και τις 14 Φεβρουαρίου.

Στη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της χώρας, όπου το «παρών» έδωσε και ελληνική αντιπροσωπία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις προσπάθειες του Ιράκ να ξαναγίνει λειτουργικό κράτος μετά τον πόλεμο που διεξήγαγε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Ολος ο κόσμος σάς είναι υπόχρεος για τη μάχη σας κατά του Ι.Κ.» τόνισε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε ότι είναι καιρός «να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και την αλληλεγγύη μας στον ιρακινό λαό».

Πρόγραμμα αρωγής

Της διάσκεψης είχε προηγηθεί η εκτίμηση του Ιρακινού επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών Κουσέι Αμπντουλφατάχ ότι για την ανοικοδόμηση της χώρας θα χρειαστούν 88 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 22 δισεκατομμύρια είναι αναγκαίο να βρεθούν άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ένα διετές πρόγραμμα αρωγής, με σκοπό να βοηθήσει την ιρακινή κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή τις κοινωνικές πτυχές του προγράμματος, ενώ τη συμβολή τους ανακοίνωσαν η Σαουδική Αραβία (θα παράσχει βοήθεια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων), το Κατάρ (1 δισεκατομμύριο), το Κουβέιτ (2 δισεκατομμύρια) και φυσικά η Τουρκία που θα… διευκολύνει πιστωτικά το Ιράκ με 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμησή του και 50.000.000 δολάρια για ανθρωπιστικά έργα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της ομιλίας του, υπενθύμισε την αξία των έργων που έχουν περατωθεί μέχρι σήμερα στο Ιράκ από τουρκικές εταιρίες (ύψους 25.000.000 δολαρίων) και τόνισε την εξαιρετική σημασία που έχει για την Αγκυρα η σταθερότητα σε Ιράκ και Συρία. Πολλοί «είδαν» στην κίνηση της Τουρκίας άλλο ένα βήμα προς την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει τη χώρα του στο κοντινό μέλλον τη μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, από την πλευρά του, εκπροσωπώντας το Κρεμλίνο στη διάσκεψη, επεσήμανε ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες Lukoil και Gazpromneft εξακολουθούν να επενδύουν στην οικονομία του Ιράκ με τα έργα που αναλαμβάνουν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα