Ζωγραφίζοντας τον Κ. Καβάφη

Ο Σωτήριος Αντωνιάδης εξηγεί πώς τον ενέπνευσαν τα ποιήματα και τα κείμενα του μεγάλου Ελληνα ποιητήΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Είπες· «Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα. Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή. Κάθε προσπάθειά μου μια καταδίκη είναι γραφτή· κ’ είν’ η καρδιά μου -σαν νεκρός- θαμμένη. Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμόν αυτόν θα μένει». Είναι εδώ που η ποίηση γίνεται κομμάτι μας με τον απόλυτα εικαστικό τρόπο. Είναι εδώ που ο καλλιτέχνης συνδυάζει δύο μεγάλες αγάπες κι αφήνει τις λέξεις να κουνήσουν το πινέλο και τις «αρθρώνει» πάνω στον καμβά.
Είναι εδώ που ο Σωτήριος Αντωνιάδης συναντά τον Κωνσταντίνο Καβάφη σε μια έκθεση ζωγραφικής που εγκαινιάζεται το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στην προσωπική του γκαλερί, η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Μαρτίου.

Πόλος έλξης

Με τίτλο «Το ταξίδι του Κ.Π. Καβάφη», αυτό το εικαστικό οδοιπορικό θα μας ξεναγήσει στα ποιήματα του Καβάφη. Ζωγραφική σε καμβάδες, ξύλα, έπιπλα με κεντρικό θέμα τον ίδιο τον ποιητή, το έργο του και τη ζωή του θα μας καθηλώσουν. Τι κάνει όμως έναν καλλιτέχνη να καταπιαστεί με έναν τόσο ξεχωριστό ποιητή;

«Ο Καβάφης πάντα αποτελεί πόλο έλξης για τους καλλιτέχνες. Από τον τρόπο που έγραφε τα ποιήματά του, από το σκοτεινό και μελαγχολικό βλέμμα του, από τη ζωή του μέχρι και το μυστήριο που υπήρχε γύρω απ’ αυτόν. Σκαλίζοντας ένα παλαιοπωλείο, έπεσε στα χέρια μου το κλασικό βιβλίο “Τα ποιήματα” και είπα… γιατί να μην τον κάνω κομμάτι της τέχνης μου!

Οραματίστηκα έναν Καβάφη πολύχρωμο, λίγο κλασικό, μα πολύ πρωτότυπο, σε ξύλα, καμβάδες, πλεξιγκλάς, ύφασμα, τραπέζια, γραφεία, έπιπλα γενικώς εμπνευσμένα απ’ αυτόν. Ο Καβάφης βρίσκεται παντού. Η “Ιθάκη” πάντα θα είναι ο προορισμός του καθενός μας» αναφέρει ο Σωτήριος Αντωνιάδης και σίγουρα μέσα από τα δημιουργήματά του θα αντιληφθούμε πόσο καταλυτική είναι μια τέχνη όταν επηρεάζει μια άλλη και πόσο σπουδαίο είναι το συναίσθημα να μπορείς να αποδώσεις την ποίηση μέσα από τη ζωγραφική. «Πιστεύω πως η τέχνη είναι μία και μέσα από τα είδη της προάγει και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η μία τέχνη συμπληρώνει την άλλη. Είναι αλληλένδετες, τα λόγια γίνονται εικόνες, χρώματα, γράμματα. Η ποίηση βρίσκεται μέσα μας. Πάντα θα μας εκφράζει και κάθε ποίημα θα μας αγγίζει ανάλογα με την ψυχολογία μας.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζωγραφική. Κάθε πίνακάς μου βγάζει και διαφορετικά συναισθήματα, είναι κάτι αλλιώτικο ανάμεσα σε μένα και στον Καβάφη» εξομολογείται ο ίδιος και πιστεύει αγνά και ρομαντικά στους Ελληνες καλλιτέχνες της νέας γενιάς.

Μία προσωπική αναζήτηση

«Θα πω το συνηθισμένο… πως η τέχνη είναι υποκειμενική. Διαφορετικά έργα, διαφορετικοί θεατές και κριτές. Καθένας με διαφορετική οπτική ματιά. Πιστεύω σε κάθε καλλιτέχνη που μένει ακόμα στην Ελλάδα και κυρίως στην πόλη μας και προσπαθεί να δώσει πνοή στο καλλιτεχνικό πιστεύω του και να το προβάλει στο κοινό που βαλτώνει τα τελευταία χρόνια» τονίζει ο εικαστικός και στέκεται στη βασική αιτία αυτής της έκθεσης. «Αυτή η έκθεση αποτελεί προσωπική αναζήτηση και προσήλωση στον τρόπο σκέψης του Καβάφη. Πάντα αφιερώνω τις εκθέσεις μου στο κοινό που με πιστεύει και μ’ ακολουθεί.

Η έκθεση ετοιμάζεται εδώ και μήνες σιγά σιγά. Ηταν μια αρχή χωρίς τέλος. Ακόμα και τώρα δημιουργώ έργα για την έκθεση. Ισως και στα εγκαίνια να ζωγραφίζω» λέει χαριτολογώντας και μαζί συζητάμε για τους δύσκολους καιρούς και τη συνθήκη να έχεις μια δική σου γκαλερί σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη.

«Είναι ανάγκη δική μου σίγουρα να μπορώ να εκθέτω όποτε θέλω και να έχω όσο χρόνο θέλω. Θεωρώ τον εαυτό μου μια αδιάκοπη μηχανή παραγωγής τέχνης, της δικής μου. Οι καιροί είναι άσχημοι, μα η προσωπική ανάγκη για το ταξίδι της δημιουργίας μου ήταν η αφορμή για να ανοίξω τον δικό μου χώρο και να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα» καταλήγει ο Σωτήριος Αντωνιάδης και μας περιμένει να απολαύσουμε τη δική του ποιητική ζωγραφιά.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα