Συμβουλές για τη σωστή επιλογή των σαρακοστιανών

Συμβουλές για τα σαρακοστιανά εδέσματα που θα γεμίσουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας έδωσε ο ΕΦΕΤ, για να μην καταλήξουμε στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση. Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα και οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.

Οι καταναλωτές στα νωπά κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές) πρέπει να προσέξουν τα προϊόντα αυτά να μυρίζουν θάλασσα και όχι αμμωνία ή άλλη δυσάρεστη οσμή. Η επιφάνεια του σώματός τους πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή και τα πλοκάμια και οι βεντούζες τους να μην αποσπώνται εύκολα. Επιπλέον, τα μάτια τους να είναι γυαλιστερά, ζωηρά, χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους και μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Επίσης, τα οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια) που πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά – αυτό φαίνεται από τα κελύφη, που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα. Το περιεχόμενό τους πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

Τέλος, όσοι θα αγοράσουν γαρίδες, καραβίδες, αστακούς και καβούρια πρέπει να προσέξουν τη μυρωδιά τους και τα πόδια τους, τα οποία πρέπει να είναι κολλημένα στο σώμα.

Ρίτα Μελά

Φθηνότερα 20,6% τα κατεψυγμένα καλαμάρια

Σχεδόν αμετάβλητο θα είναι φέτος σε σχέση με πέρυσι το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού, σύμφωνα με έρευνα τιμών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Οι μοναδικές διαφοροποιήσεις καταγράφονται στα κατεψυγμένα καλαμάρια, που είναι φθηνότερα κατά 20,6%, και στο φρέσκο χταπόδι, που είναι ακριβότερο σε ποσοστό 11,3%.

Αναλυτικά, η τιμή στα φρέσκα καλαμάρια κυμαίνεται από 12 έως 18 ευρώ το κιλό, παραμένοντας αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2017. Στα κατεψυγμένα καλαμάρια η τιμή είναι από 3,5 έως 10 ευρώ, μειωμένη κατά 20,6%. Το φρέσκο χταπόδι κοστίζει 12-17,5 ευρώ το κιλό και η τιμή του είναι αυξημένη κατά 11,3%, όταν το κατεψυγμένο χταπόδι κοστίζει 5-12 ευρώ, όπως και πέρυσι. Τα μύδια είναι ακριβώς στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καθώς πωλούνται προς 3-3,5 ευρώ.

Ο ταραμάς χύμα (ο κόκκινος) κοστίζει 3,2-6 ευρώ τα 750 γραμμάρια (-4,2%), η λαγάνα εκτιμάται ότι θα πωληθεί στην ίδια τιμή με πέρυσι, δηλαδή 2-2,5 ευρώ το κιλό, οι ελιές Καλαμών 4-7,8 ευρώ το κιλό (-0,8 %), ο συσκευασμένος χαλβάς κοστίζει 6,9-10,3 ευρώ το κιλό (5,2%), τα ντολμαδάκια κονσέρβα των 280 γραμμαρίων 1,8-2 ευρώ (-7,3%) και το χύμα τουρσί με διάφορα λαχανικά κοστίζει 2-2,7 ευρώ το κιλό (6,8%). Η αναζήτηση τιμών και άλλων σαρακοστιανών ειδών σε φούρνους και σούπερ μάρκετ έδειξε μείωση 0,8%, χωρίς όμως να παρατίθενται από την ΕΣΕΕ αναλυτικά τα είδη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα