Πραξικόπημα 2

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να υποστηρίξει ότι τα Ιμια είναι ελληνικό έδαφοςΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Η 12η Φεβρουαρίου αποτελεί μαύρη μέρα για τον Ελληνισμό. Κηλίδα για την κυβέρνηση Τσίπρα. Κηλίδα ισοδύναμη με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και την κατάληψη των ανατολικών Ιμίων. Η Ελλάς έχασε προχθές εθνικό έδαφος χωρίς να πέσει τουφεκιά. Δεν ξέρω αν το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά αυτό συνέβη. Χάσαμε σχεδόν τελεσίδικα τμήμα της επικράτειάς μας!

Τη 12η Φεβρουαρίου συνέβησαν για πρώτη φορά στη νεότερη Ιστορία δύο γεγονότα: Πρώτη φορά μετά το 1996 η γείτων χαρακτήρισε τα Ιμια «τουρκικό έδαφος» και πρώτη φορά Ελλην πρωθυπουργός σε συνομιλία του με Τούρκο πρωθυπουργό απέφυγε να υποστηρίξει ότι τα Ιμια είναι ελληνικό έδαφος. Ζήτησα από συναδέλφους να με ενημερώσουν αν υπήρξε χθες μισή δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου που να επαναλαμβάνει για λόγους αρχής την εθνική θέση ότι τα Ιμια είναι ελληνικά. Η απάντηση ήταν «ομόφωνη»: ουδείς. Κάτι προσπάθησε να πει ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος παρέπεμψε την Τουρκία στην Ιταλία να της πει σε ποιον ανήκουν τα Ιμια, αλλά και αυτό ήταν μισό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γενικώς πρόβλημα με τα ονόματα και δεν δείχνει μεγάλη διάθεση να δίνει μάχη γι’ αυτά, είτε πρόκειται για τη Μακεδονία είτε για τα Ιμια. Βεβαίως, δεν θέλω να αδικήσω την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Βρήκαν το έδαφος ναρκοθετημένο.

Οι ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες και οι δεσμεύσεις του κ. Σημίτη και του κ. Πάγκαλου προς τους Αμερικανούς τη βραδιά των Ιμίων («δεν θα ξαναπατήσουμε», «δεν θα επεκτείνουμε τα ύδατά μας στα 12 μίλια») «δένουν» τα χέρια και της παρούσης κυβέρνησης. Ωστόσο, η εγκατάλειψη της θεωρίας των γκρίζων ζωνών και η ανακήρυξη των Ιμίων από τους Τούρκους ως τουρκικών χωρίς επίσημη ελληνική αντίδραση επικυρώνουν την ήττα. Και γι’ αυτό έχει απόλυτη ευθύνη η παρούσα κυβέρνηση.

Ημουν από τους λίγους που προειδοποίησαν ότι θα πληρώσουμε ακριβά την άρνησή μας να επιστρέψουμε τους πραξικοπηματίες στην Αγκυρα. Τη Δευτέρα το μεσημέρι, ώρες πριν από το επεισόδιο, η ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε για ακόμη μία φορά το αίτημα του εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης να εκδώσουμε τους αξιωματικούς, οι οποίοι κατηγορούνται στην Τουρκία για κατάλυση της δημοκρατίας.

Τη Δευτέρα το βράδυ οι Τούρκοι μάς απάντησαν καταλλήλως: «Ανθρώπινα δικαιώματα εσείς;», «έδαφος Ιμίων εμείς»! Και μας απάντησαν καταλλήλως διότι ο Ερντογάν, χωρίς το πολιτικό λάφυρο που θα του επέτρεπε να αποκαλύψει στην κοινή γνώμη του ποια ξένη δύναμη κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα, χρειαζόταν επειγόντως νέα νίκη. Το πραξικόπημα νούμερο 2, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται. Αυτή είναι, δυστυχώς, η μαύρη αλήθεια: Μας ζήτησε αξιωματικούς και του δώσαμε Ιμια!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα