Θέλει πόλεμο ο Ερντογάν

Τραβάνε το σκοινί! Τουρκική φρεγάτα αλώνιζε χθες και έφτασε μέχρι το Κάβο Ντόρο

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου το ΝΑΤΟ «προσκυνάει» τον «σουλτάνο» και κρατά ουδέτερη στάση 

Μόνη της η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον παρανοϊκό γείτοναΗ Θέση μας: Η επικίνδυνη παραίσθηση

Διαβάστε επίσης:

►Μηνύσεις Σαμαρά με κάλυψη από Ν.Δ.

►Σε δέκα κάλπες την ερχόμενη Τετάρτη η μυστική ψηφοφορία για τη Νovartis

►Αυξάνεται η σύνταξη για το 80% των μηχανικών!

►Υπόκλιση στα στελέχη του Λιμενικού

►Μούσκεμα η Βουλή!

►Μύδια με 3,5 ευρώ το κιλό και θράψαλα με 5 ευρώ επιλέγουν οι περισσότεροι καταναλωτές στη Βαρβάκειο

►Πρόκριση στο Κίεβο

 «Κρουαζιέρα» τουρκικής φρε  γάτας στα ανοιχτά του Σουνίου

Η Αγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις της, συντηρώντας την ένταση στο Αιγαίο

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Αποφασισμένη να διατηρήσει την ένταση στο Αιγαίο, κινούμενη στα όρια πότε του «θερμού επεισοδίου» και πότε της πρόκλησης ατυχήματος, είναι η Τουρκία. Μετά τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος στα Ιμια και παρά τις διαβεβαιώσεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ στον Αλέξη Τσίπρα για αποκλιμάκωση, η Αγκυρα έστειλε φρεγάτα ανοιχτά των ακτών της… Αττικής!

Συγκεκριμένα, χθες, η φρεγάτα της Τουρκίας που έπλεε στο κεντρικό Αιγαίο επιτηρώντας την άσκηση «Αστραπή» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έβαλε πλώρη δυτικά και κινήθηκε στο στενό του Καφηρέα, μεταξύ Εύβοιας και Ανδρου, και εν συνεχεία ανάμεσα σε Κέα και Κύθνο, προκαλώντας παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ισχυρισμός της «αβλαβούς διέλευσης» δεν μπορεί να ισχύσει, καθότι είναι προφανές ότι το τουρκικό πλοίο κάνει επίδειξη σημαίας και δεν έχει συγκεκριμένο προορισμό. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία στέλνει πολεμικό πλοίο να κάνει το δρομολόγιο ανοιχτά των ακτών της Ευβοίας και του Σουνίου, και ο λόγος είναι για να προκαλέσει, σε ένα κλίμα πάντως που είναι ήδη τεταμένο μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ιμια.

Την τουρκική φρεγάτα παρακολουθούσε συνεχώς όσο βρισκόταν στις Κυκλάδες και στο Αιγαίο (το απόγευμα βρισκόταν νοτιοανατολικά της Μήλου, με κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια) η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Θεμιστοκλής», ενώ τη στιγμή που η «Barbaros» προσέγγιζε το στενό του Καφηρέα συνέπεσε με το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Ross».

Οι Αμερικανοί διαπίστωσαν ακόμη μια φορά, ιδίοις όμμασι, την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία. Αυτό ακριβώς που σχεδόν την ίδια στιγμή εξηγούσε στον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Τζ. Μάτις και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο Πάνος Καμμένος στις Βρυξέλλες.

Κλιμάκωση

Η ενέργεια αυτή δείχνει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συντηρήσει και πιθανόν να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να προβάλει τις αξιώσεις της σε μια περίοδο που η επιχείρηση στο Αφρίν της Συρίας δεν της βγαίνει και στην ανατολική Μεσόγειο μοιάζει να είναι απομονωμένη.

Στο μεταξύ, ο Νίκος Κοτζιάς με συνέντευξή του στον Alpha άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει η Ελλάδα αποζημίωση για τις ζημιές που προκάλεσε το τουρκικό πλοίο στο σκάφος του Λιμενικού «Γαύδος».
«Εχουμε βάλει τη νομική υπηρεσία μας να το ψάξει» είπε και πρόσθεσε αναφορικά με το επεισόδιο ότι «η Τουρκία πέρασε την κόκκινη γραμμή. Την επόμενη φορά η απάντησή μας δεν θα είναι ειρηνική…».

Πυρά από Κυριάκο για κυβέρνηση και Καμμένο

Συνέχεια στην κόντρα Μητσοτάκη – Καμμένου για τα εθνικά θέματα είχαμε και χθες. Και αυτό γιατί στην ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι θέσεις του τόσο για το Σκοπιανό όσο και για τις τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους, καθώς επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο για τους χειρισμούς τους, ισχυριζόμενος ότι «σοβαρή εξωτερική πολιτική με στολές παραλλαγής δεν γίνεται. Δεν είναι Καρναβάλι όλον τον χρόνο».
Αναφερόμενος στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική ανευθυνότητα και διαπραγματευτική ανικανότητα.

Είπε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση δίχως προετοιμασία και δίχως να έχει ενημερώσει την αντιπολίτευση, και οδηγείται σε συνεχείς υποχωρήσεις. «Eβαλαν στην ατζέντα τα θέματα του Συντάγματος ύστερα από δική μας πίεση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις».

Για το θέμα των Ιμίων τόνισε: «Το μήνυμα της Ελλάδας πρέπει να είναι ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο: Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα Ιμια είναι ελληνικά. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση». Αμεση ήταν η απάντηση από τους ΑΝ.ΕΛ. στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης περί πατριωτισμού.
Στην ανακοίνωσή τους τονίζεται: «Πατριωτισμός με την ευγενική χορηγία της Siemens και της Novartis δεν υπάρχει».

Το ΝΑΤΟ «προσκυνά» τον «σουλτάνο» για τα Ιμια

Στο ποιος θα είναι τελικά ο προμηθευτής των συστημάτων αεράμυνας, τα οποία… διψά να αποκτήσει η Τουρκία, αποκαλύπτεται ότι εξαντλείται το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ, καθώς επί της ουσίας στις νέες προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ η συμμαχία αρκείται σε μια τυπική καταδίκη των γεγονότων. Η έκκληση, λοιπόν, που απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο Γενς Στόλτενμπεργκ για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα κινείται μάλλον στη γραμμή της πολιτικής τήρησης «ίσων αποστάσεων» απέναντι σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, παρά σε αποφασιστική καταδίκη του επεισοδίου στα Ιμια.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν στο τηλέφωνο και απευθύνω έκκληση να συνεχιστούν οι επαφές, έτσι ώστε να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον, να μειωθούν οι εντάσεις και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση» ανέφερε χαρακτηριστικά στη… χλιαρή τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ενόχληση

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Στόλτενμπεργκ την αποφασιστικότητά του την κρατούσε για τα εξοπλιστικά «ψώνια» της Τουρκίας από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία – γεγονός που πληγώνει βέβαια τη Δύση, η οποία ανησυχεί και δεν σταματά να δηλώνει ενοχλημένη για το γεγονός ότι εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση Ερντογάν προχωρεί αταλάντευτη τη συμφωνία για την προμήθεια πυραύλων S-400 από τη Μόσχα. Αν και μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν η ρωσοτουρκική συμφωνία, αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, μπορεί να ακυρωθεί, στο ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι η Τουρκία θα κάνει πίσω για τους S-400, αφού, όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, η Αγκυρα συζητά με Γαλλία και Ιταλία την προμήθεια άλλου συστήματος αεράμυνας, του EUROSAM ή SAMP/T, συμπαραγωγής των δύο χωρών.

Ερντογάν και Τίλερσον «τα είπαν» σε κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας

Μέσα σε ένα εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, «γέννημα» των τελευταίων εξελίξεων στην Αφρίν της Συρίας αλλά και των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στα Ιμια και στην κυπριακή ΑΟΖ, συναντήθηκαν χθες στην Αγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Αν και από την Ουάσινγκτον διέρρεε τις τελευταίες ώρες η πληροφορία ότι οι ΗΠΑ αναμένουν «δύσκολες συζητήσεις» με την τουρκική πλευρά, η μονίμως νευρική το τελευταίο διάστημα Αγκυρα συνέχιζε να απειλεί και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς δεν απέκλειε ακόμη και το ενδεχόμενο «πλήρους κατάρρευσης» των σχέσεών της με τους Αμερικανούς.

Οι δηλώσεις Τίλερσον από τη Βηρυτό λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του στην Αγκυρα, στις οποίες τόνιζε ότι «δεν δώσαμε ποτέ βαρέα όπλα στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), άρα δεν υπάρχει κάποιος για να επικριθεί», δεν έπεισαν την Αγκυρα, που επέμενε να βλέπει «φαντάσματα» προκειμένου να υποστηριχθεί επικοινωνιακά το αφήγημα του… αφρινιασμένου «σουλτάνου», ο οποίος θέλει με κάθε τρόπο να εξαλείψει την κουρδική παρουσία από τη νότια συνοριογραμμή της Τουρκίας.

Εχθρική

«Οι ΗΠΑ έχουν εκτελέσει μια σειρά εχθρικών ενεργειών κατά της Τουρκίας» υποστήριζε νωρίς χθες το πρωί σε συνέντευξή του στο BBC ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, λέγοντας ακόμη ότι οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει μυστικό εμπάργκο στη χώρα του! Με δεδομένο το γεγονός ότι η Αγκυρα θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική οργάνωση», αλλά και με βάση την αμερικανική οπτική που διακρίνει στους Κούρδους έναν σύμμαχο-κλειδί στη μάχη κατά του Ι.Κ., τα δεδομένα μοιάζουν ήδη δύσκολα. Κι αυτά μπορεί να επιδεινωθούν, αν η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της να προελάσει ως την πόλη Μάνμπιτζ της Συρίας, την οποία ελέγχουν οι YPG, έχοντας όμως εκεί στο πλευρό της τις αμερικανικές δυνάμεις.

«Θα πάμε στη Μάνμπιτζ, αν είναι εκεί, τόσο το χειρότερο για εκείνους» τόνιζε με νόημα Τούρκος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπογραμμίζοντας προκλητικά ότι «δεν έχουμε ανάγκη τις συστάσεις τους, αλλά συγκεκριμένα μέτρα επί του πεδίου».

Γ. Τραπεζιώτης

Δεν έλιωσε τον πάγο η συνάντηση μεταξύ Γιλντιρίμ και Μέρκελ

Στο Βερολίνο κατέφθασε χθες το απόγευμα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπου είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στη Γερμανία του Τούρκου πρωθυπουργού από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, πριν από σχεδόν δύο χρόνια, καθώς η Αγκυρα επιζητεί την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Το παραδέχθηκε άλλωστε χθες και ο ίδιος ο Γιλντιρίμ μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του. «Είμαστε της άποψης ότι έφτασε η στιγμή για την Τουρκία και τη Γερμανία να επιστρέψουν στην κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πρόθεσή του είναι «να συζητήσουμε με την καγκελάριο για τις διμερείς σχέσεις, και να αφήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε πίσω μας».

Ωστόσο, μετά το πέρας των διμερών συνομιλιών η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε -κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου- ότι τα εμπόδια στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών παραμένουν. Η Μέρκελ επανειλημμένως αναφέρθηκε στο ζήτημα της κράτησης του Τουρκογερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, για τη δίκη του οποίου δεν υπήρξε δέσμευση από πλευράς Γιλντιρίμ.

Στο μεταξύ ο Τούρκος πρωθυπουργός από την πλευρά του έδειξε ιδιαίτερα εκνευρισμένος από ερώτηση δημοσιογράφου για την επιχείρηση στην Αφρίν της Συρίας. Οταν ο δημοσιογράφος πήρε τον λόγο, έδειξε φωτογραφίες παιδιών με αίματα και χώματα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Γιλντιρίμ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες είναι ψεύτικες και αποτελούν κουρδική προπαγάνδα.

{{-PCOUNT-}}40{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα