Θέρισε 17 άτομα ο μακελάρης!

 Σοκ από τη σφαγή σε σχολείο της Φλόριντα με δράστη έναν 19χρονοΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Σε σοκ παραμένει η αμερικανική κοινωνία μετά το μακελειό της Τετάρτης σε σχολείο στη Φλόριντα, όταν ένοπλος πρώην σπουδαστής του ιδρύματος εισέβαλε στον χώρο και οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπους (μαθητές και διδακτικό προσωπικό), ενώ τραυμάτισε δεκάδες άλλα άτομα. 

Ο 19χρονος πρώην μαθητής άνοιξε πυρ κατά των μαθητών χρησιμοποιώντας ένα ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου (τύπου AR-15) προτού συλληφθεί από τις Αρχές στην κοντινή συνοικία Κόραλ Σπρινγκς. Το μακελειό, που είναι ένα από τα πλέον πολύνεκρα στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια, διαπράχθηκε λίγη ώρα προτού ολοκληρωθούν τα μαθήματα και το λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στην πόλη Πάρκλαντ αδειάσει. 

Ως κατηγορούμενος ταυτοποιήθηκε ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ, ένα παιδί με πολλά προβλήματα συμπεριφοράς, που είχε αποβληθεί από το σχολείο εξαιτίας κακής διαγωγής. Ο Κρουζ, που έχει χάσει και τους δύο γονείς του και έχει μεγαλώσει με θετούς, είχε κάνει μερικές «πολύ ανησυχητικές» αναρτήσεις (όπως φωτογραφίες με νεκρά ζώα) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εχθές το απόγευμα έγινε γνωστό πως οι αρχές απήγγειλαν στον 19χρονο κατηγορίες για 17 ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Σε ερασιτεχνικό βίντεο που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS και τράβηξε μαθητής μέσα από τάξη του λυκείου ακούγονται βολές τουφεκιού να πέφτουν κατά ριπάς. «Δεν είχαμε καμιά ένδειξη ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο» είπε ο λυκειάρχης Ρόμπερτ Ράνσι και πρόσθεσε πως κανενός είδους απειλή δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη του προσωπικού του σχολείου. 

Η Πέρι Χάρις, μαθήτρια στο λύκειο, αφηγήθηκε στο ίδιο δίκτυο πως σχεδόν όλη η τάξη της κρύφτηκε μέσα σε μια ντουλάπα, ενώ άλλος μαθητής που γλίτωσε από το μακελειό περιέγραψε τον 19χρονο ως «μοναχικό και περίεργο παιδί». 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την επίθεση και επικοινώνησε αμέσως με τον κυβερνήτη της πολιτείας Ρικ Σκοτ, ενώ αργότερα έστειλε τις «προσευχές» και τα «συλλυπητήριά» του στις οικογένειες του φρικτού συμβάντος στη Φλόριντα.
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι ο δράστης είχε πάρει μέρος σε γυμνάσια που είχε οργανώσει μια παραστρατιωτική οργάνωση λευκών εθνικιστών.

270.000.000 όπλα στα χέρια των Αμερικανών

Αν και η νομοθεσία περί οπλοκατοχής διαφοροποιείται από πολιτεία σε πολιτεία, είναι γεγονός πως στις ΗΠΑ η απόκτηση όπλου είναι μια διαδικασία εφάμιλλη με αυτήν της αγοράς ενός κινητού τηλεφώνου.
Μετά το μακελειό της Τετάρτης, εξαιτίας του οποίου η Αμερική θρηνεί ακόμα μία φορά θύματα από επίθεση ενόπλου, η συζήτηση για την αλλαγή του νόμου αναζωπυρώνεται.

Η πρόσφατη τραγωδία έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά αντίστοιχων αιματοκυλισμάτων στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια (291 περιστατικά από το 2013), όμως η τωρινή κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει την πρόθεση να αυστηροποιήσει το ισχύον νομικό πλαίσιο. Το λόμπι των οπλοβιομηχάνων, άλλωστε, διαθέτει σημαντικά ερείσματα στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο.

Αξίζει να αναφερθεί πως στις ΗΠΑ διαμένουν οι καλύτερα οπλισμένοι πολίτες σε όλο τον κόσμο και εκτιμάται πως υπάρχουν 270.000.000 όπλα σε χέρια ιδιωτών. Ο προκάτοχος του Τραμπ Μπαράκ Ομπάμα είχε προσπαθήσει αρκετές φορές να περάσει μέτρα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, πιο έντονα μετά τη μαζική δολοφονία μαθητών και καθηγητών στο σχολείο Σάντι Χουκ τον Δεκέμβριο του 2012, ωστόσο κατάλαβε σύντομα πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει το καθεστώς.

Ο Τραμπ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να σχολιάσει τη σύνδεση των αιματηρών περιστατικών με την οπλοκατοχή. Πάντως, πολλοί διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή ενώνουν τις φωνές τους ζητώντας την αλλαγή της νομοθεσίας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα