Δεύτερη αιτία θανάτου ο παιδικός καρκίνος!

Κάθε χρόνο νοσούν 300 «αγγελούδια» και τα επτά στα δέκα από λευχαιμίαΑπό τη
Ρίτα Μελά

Ο παιδικός καρκίνος αποτελεί, δυστυχώς, τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα παιδικά δυστυχήματα. Στη χώρα μας περισσότερα από 300 παιδιά προσβάλλονται κάθε χρόνο από διάφορους τύπους καρκίνου, εκ των οποίων το 70% είναι λευχαιμία.
Επειδή οι μικροί καρκινοπαθείς περνούν μεγάλο διάστημα της ασθένειάς τους στο νοσοκομείο, απειλούνται περισσότερο από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η πρόληψη, λοιπόν, των νοσοκομειακών λοιμώξεων μέσω της ενημέρωσης του προσωπικού είναι το φετινό μήνυμα του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Εκβασης Νοσημάτων (CLEO) και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο στα Παιδιά, όπως έχει καθιερωθεί η 15η Φεβρουαρίου, που ήταν χθες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του CLEO, το πρώτο βήμα για την πρόληψή τους είναι η καταγραφή του προβλήματος και ακολουθούν η εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η ευαισθητοποίηση των οικογενειών των νοσηλευόμενων παιδιών.
Η εκπαίδευση του προσωπικού αφορά την υγιεινή των χεριών και τις κατάλληλες πρακτικές τόσο κατά την εισαγωγή των κεντρικών φλεβικών καθετήρων όσο και κατά τη φροντίδα τους.

Η υποκείμενη νόσος τους, καθώς και τα θεραπευτικά σχήματα που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους είναι μερικοί από τους λόγους που καθιστούν τα παιδιά ευάλωτα στις λοιμώξεις αυτές, οι οποίες αποτελούν απειλή για την ίδια τους τη ζωή. Η χημειοθεραπεία μειώνει σημαντικά τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, καταστέλλει δηλαδή την άμυνα του οργανισμού, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για λοιμώξεις. Στα νοσοκομεία της χώρας μας υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα νοσηλευόμενους ασθενείς μπορεί να προσβληθεί από νοσοκομειακή λοίμωξη, ποσοστό που αυξάνεται για νοσηλευόμενους ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ανάμεσα στις πιο συχνές νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι οι μικροβιαιμίες, που στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με την παρουσία κεντρικών φλεβικών καθετήρων που είναι απαραίτητοι σε παιδιά με καρκίνο για τη χορήγηση των μακροχρόνιων θεραπευτικών σχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Ωστόσο, έως το 70% των μικροβιαιμιών που σχετίζονται με τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες μπορεί να προληφθεί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα