Η βασίλισσα Ολγα, τα ρόπαλα και οι κουδουνάδες

Πάτρα, Αθήνα, Χαλκίδα και Γλυφάδα κρατούν ψηλά την σημαία του Καρναβαλιού και με τον καιρό σύμμαχοΣε καρναβαλικούς ρυθμούς κινείται ολόκληρη η χώρα, με τις εκδηλώσεις για την αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων να κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο. Σύμμαχος των μασκαράδων θα είναι ο καιρός, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ηλιοφάνεια και καλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ωστόσο, την Καθαρά Δευτέρα θα υπάρξει μετεωρολογική αστάθεια, με συννεφιές και βροχές στα δυτικά, στα κεντρικά και τα βόρεια.

• Στην Πάτρα, την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη νυχτερινή «βόλτα» των καρναβαλιστών, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, και τη μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση της Κυριακής, που θα ξεκινήσει στις 14.00 με αφετηρία την οδό Κορίνθου. Στην «ποδαράτη» παρέλαση του Σαββάτου θα λάβουν μέρος μόνο οι καρναβαλιστές με τις πολύχρωμες στολές τους, ενώ την Κυριακή τα βλέμματα θα στραφούν στα άρματα του Δήμου Πατρέων και στα πληρώματα. Στην κορυφή της παρέλασης θα βρίσκεται το άρμα της Βασίλισσας Ολγας Κατσαρά, αποτελούμενο από έναν βάλτο με βατράχια, σαύρες, «βασιλικά» στέμματα και ένα λαχανί δέντρο με ανθρώπινη μορφή. Το Πατρινό Καρναβάλι θα ρίξει αυλαία το βράδυ, με τον Βασιλιά Καρνάβαλο να παραδίδεται στην πυρά και το συγκρότημα 15/50 να ανεβαίνει στη σκηνή και να προσκαλεί το κοινό σε ένα ξέφρενο πάρτι.

• Στην Αθήνα η καρδιά του Καρναβαλιού χτυπά στην Πλάκα, και συγκεκριμένα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με την αποκριάτικη παρέλαση και τα καθιερωμένα… ρόπαλα, που κάθε χρόνο τέτοια μέρα προσγειώνονται στα κεφάλια υποψιασμένων και ανυποψίαστων καρναβαλιστών. Με αφετηρία τον σταθμό του μετρό «Ακρόπολη», το πολύχρωμο πλήθος θα ξεχυθεί την Κυριακή στους γραφικούς δρόμους της Πλάκας από τις 11 το πρωί έως αργά το απόγευμα -ακολουθώντας τη γνωστή πια διαδρομή με κατάληξη στην πλατεία Μοναστηρακίου, μέσω Σέλλεϋ, Βύρωνος, πλατείας Αγίας Αικατερίνης, πλατείας Φιλομούσου, Κυδαθηναίων, Αδριανού, Τριπόδων, Φλέσσα, Λυσίου, Μάρκου Αυρηλίου και Αδριανού- και η αποκριάτικη «τρέλα» θα σηκώσει το ιστορικό κέντρο της πόλης «στο πόδι». Κέφι και ξεφάντωμα υπόσχεται και ο Δήμος Γλυφάδας, που διοργανώνει στις 11.30 το πρωί της Κυριακής καρναβαλική παρέλαση μαθητών στην οδό Γούναρη (από την οδό Ανθέων έως την πλατεία Μακεδονίας) και αποκριάτικο πάρτι στην πλατεία Μακεδονίας, με το παραδοσιακό κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου και μεγάλη συναυλία με τον Χρήστο Χολίδη.

• Ξεχωριστό χρώμα θα έχει φέτος το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, που αναμένεται να προσελκύσει περίπου 20.000 καρναβαλιστές. Στην αποκριάτικη παρέλαση της Κυριακής, που θα ξεκινήσει στις 14.00 από τον κόμβο Θεοτοκόπουλου, θα συμμετάσχουν 37 πληρώματα, ενώ η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου θα γίνει στις 18.30, στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης, μέσα σε βροχή από πυροτεχνήματα.

• Δυναμικά στον χάρτη των κοντινών στην Αθήνα καρναβαλικών προορισμών έχει μπει η Χαλκίδα. Το Σάββατο την παράσταση θα κλέψει η μεγάλη παρέλαση που θα ξεκινήσει από το Κόκκινο Σπίτι και θα καταλήξει στην παραλία. Το ίδιο βράδυ θα στηθεί στους εμπορικούς δρόμους ένα ξέφρενο πανηγύρι χαράς και κεφιού, με παιχνίδια, συναυλίες, θέατρο δρόμου και κεράσματα, στο πλαίσιο της Λευκής Νύχτας.
Την επομένη το επίκεντρο θα μεταφερθεί στα νερά του Ευβοϊκού, όπου θα αναβιώσει ο Τρωικός Πόλεμος.
Η θάλασσα θα μετατραπεί σε μια τεράστια θεατρική σκηνή, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν τα πυροτεχνήματα, οι ρουκέτες και οι μοναδικές θεματικές φιγούρες.

Γενίτσαροι, Μπούλες και φανοί στη Μακεδονία 

Με την Ξάνθη να βρίσκεται ακόμα μία φορά στο επίκεντρο, κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Το αποκορύφωμα των θρακικών λαογραφικών εορτών, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, γίνεται την Κυριακή. Με αστείρευτο κέφι, χορό και τραγούδι, η Ξάνθη υποδέχεται πλήθος κόσμου. Αρματα, χιλιάδες καρναβαλιστές, μικροί, μεγάλοι ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης σε ξέφρενους ρυθμούς. Μετά τη μεγάλη παρέλαση ακολουθεί το βράδυ το έθιμο του καψίματος του «Τζάρου» στην κοίτη του χειμάρρου Κόσυνθου.
Καρναβαλικές παρελάσεις και εκδηλώσεις, αναβίωση εθίμων, γλέντια και ξεφάντωμα, αλλά και πέταγμα χαρταετού συνοδεία παραδοσιακών εδεσμάτων περιλαμβάνει το τριήμερο της Αποκριάς σε πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα.

• Γενίτσαροι και Μπούλες. Εθιμο με βαθιές ρίζες στο πέρασμα της Ιστορίας είναι οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες στη Νάουσα. Την Κυριακή της Αποκριάς οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες ντύνονται και μαζεύονται σε μπουλούκια, τα οποία ξεχύνονται στους δρόμους. Την Καθαρά Δευτέρα οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες θα κυκλοφορούν χωρίς τα προσωπεία στην πόλη, ενώ θα γίνουν εκδηλώσεις για τα Κούλουμα στο κέντρο της πόλης αλλά και στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Νάουσας.

• Φανοί. Η πόλη της Κοζάνης είναι φημισμένη για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της. Οι φανοί, οι μασκαράδες που περιφέρονται σε όλη την πόλη, οι λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι μπάντες στους δρόμους, το κρασί και τα κεράσματα, η έντονη σκωπτική διάθεση είναι τα χαρακτηριστικά των αποκριάτικων ημερών. Οι παραδοσιακοί φανοί είναι φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται, σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης. Οι εκδηλώσεις της Κοζάνης θα κορυφωθούν με την παρέλαση αρμάτων την Κυριακή, ενώ το βράδυ θα ανάψουν οι φανοί σε διαφορετικά σημεία. Την Καθαρά Δευτέρα σε αρκετές περιοχές οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα προσφέρουν νηστίσιμα εδέσματα.

•Κουδουνοφόροι. Ενα από τα πιο φημισμένα καρναβάλια γίνεται στον Σοχό, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, με τους κουδουνοφόρους. Με στολές από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν. Την Κυριακή θα τελεστούν παρωδία γάμου και παραδοσιακοί χοροί, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσει το έθιμο της συγχώρεσης Προστάβανι, όπου οι νεότεροι θα προσφέρουν ένα πορτοκάλι στους γεροντότερους φιλώντας το χέρι τους και ζητώντας συγχώρεση. Στις εκδηλώσεις θα μοιράζονται τοπικά εδέσματα και κρασί, ενώ θα στηθεί γλέντι και χορός με ζουρνάδες και νταούλια.

Κούλουμα στη Θεσσαλονίκη

Με πολύ γλέντι θα κυλήσει η Καθαρά Δευτέρα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η Γ’ Δημοτική Κοινότητα έχει προγραμματίσει τα Κούλουμα 2018 στον Κέδρινο Λόφο, στο δάσος του Σέιχ Σου, από τις 11 το πρωί, με διανομή παραδοσιακών εδεσμάτων και χαρταετών. Την ίδια ώρα στον αύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας θα γίνει παραδοσιακό γλέντι με χορούς και νηστίσιμα εδέσματα. Η Ε’ Δημοτική Κοινότητα προσκαλεί τους Θεσσαλονικείς να γίνουν μια παρέα στο άλσος Νέας Ελβετίας. Παραδοσιακό γλέντι έχει ετοιμάσει και η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας στο πάρκο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου. 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα