Ντα: «Υμνος» για τους γονείς!

Ο ηθοποιός Κώστας Σαντάς μιλά για το συγκινητικό έργο που ανεβαίνει στην Εταιρεία Μακεδονικών ΣπουδώνΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Πώς είναι άραγε για τον καθένα μας η πατρική φιγούρα; Πώς είναι να χάνεις αυτούς που σε μεγάλωσαν; Πώς είναι να ξέρεις ότι δεν έκανες όσα τους άξιζαν; Ο Χιου Λέοναρντ έγραψε για τη δική του ζωή, για τους δικούς του γονείς, για το δικό του χρέος και μέσα από το έργο του «Ντα» συγκινεί ακόμη και τα πιο σκληρά ανθρώπινα σκαριά.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μάς μεταφέρει στην Ιρλανδία και μάς προσκαλεί ως θεατές απέναντι από τη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για να αφεθούμε χωρίς όρια στη συγκίνηση. Το «Ντα» σκηνοθετεί ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, ενώ στον ρόλο του Ντα δίνει τον εαυτό του ο Κώστας Σαντάς.

Ζωή και αγάπη

«Το έργο μας είναι απλό και αληθινό. Η δύναμή του βρίσκεται σε δύο λέξεις, τη ζωή και την αγάπη, και γύρω από αυτές περιστρέφεται. Η ζωή πλημμυρίζει τη σκηνή με γέλιο, δάκρυα, αγάπη, έρωτα, καβγάδες, ζήλια, όνειρα και ελπίδες.

Τελειώνοντας η παράσταση σβήνει και η ζωή, αφήνοντας στον θεατή αναμνήσεις, λόγια, εικόνες, αισθήματα, όπως αφήνει στον γιο ο θάνατος του πατέρα. Η ζωή εδώ μάς δείχνει πόσο σημαντική, πόσο πολύτιμη και πόσο εφήμερη είναι. Το θαύμα της ζωής που κυριαρχεί στο έργο μας είναι το μεγαλύτερο, γι’ αυτό θα πρέπει να την απολαύσουμε, να τη γευτούμε, αν τη νιώσουμε, και να την αγαπήσουμε.

Οσο για την αγάπη; Επικεντρωνόμαστε στην ανεκτίμητη αγάπη της μάνας και του πατέρα προς το παιδί τους. Είναι αυτή η αγάπη που πλημμυρίζει με συναισθήματα τον κόσμο και έχουμε μεγάλη συγκίνηση στην πλατεία. Είναι ένα κλάμα απελευθερωτικό, μια και το έργο είναι αυτοβιογραφικό του συγγραφέα.

Μιλά για τους γονείς του, που ήταν πάμπτωχοι και τον σπούδασαν από το υστέρημά τους, κι εκείνος δεν τους στάθηκε ούτε στα γεράματα ούτε στον θάνατο. Ενιωθε πολύ το χρέος αυτό κι έτσι έγραψε το έργο» αναφέρει ο ηθοποιός Κώστας Σαντάς και αναγνωρίζει πως το πιο σπουδαίο κέρδος αυτής της παράστασης είναι η ταύτιση των θεατών με τους ήρωες.

Ενα ψέμα

«Ακούω τα αναφιλητά τους από τη σκηνή και θέλω να σταματήσω και να τους ρωτήσω γιατί κλαίνε, αφού η υποκριτική είναι ένα ψέμα. Είμαι σίγουρος πως θα μου πουν πως εκεί κάτω είναι το ψέμα και πως η αλήθεια βρίσκεται πάνω στη σκηνή.
Η δύναμη που έχει η τέχνη είναι μεγάλη. Κι εγώ συγκινούμαι πολύ πάνω στη σκηνή, δίνω τη μάχη μου και συνεχίζω. Αλλωστε ο ρόλος του πατέρα είναι σύνθετος ρόλος. Ο Ντα είναι αθυρόστομος, ιδιότροπος, γκρινιάρης, εγωκεντρικός, θυμόσοφος, αγροίκος, ευκολόπιστος, χιουμορίστας.

Οταν φύγει αυτό το πέπλο και ανθήσει η αγάπη του γι’ αυτό το παιδί, αυτή είναι η αγάπη που λιώνει τα σίδερα» τονίζει ο γνωστός ηθοποιός και παραδέχεται ότι πολλές φορές μένει έκπληκτος καθώς πιάνει τον εαυτό του στο σπίτι να λέει ατάκες στα παιδιά του από την παράσταση.

Οι τύψεις του

Μέσα σε όλο αυτό το τόσο ενδιαφέρον υποκριτικό περιβάλλον ο ηθοποιός αντιλαμβάνεται πόσο σπουδαία είναι η σχέση ενός παιδιού με τον πατέρα του. «Ο γιος πηγαίνει να θάψει τον πατέρα και σκέφτεται λόγια και εικόνες. Αυτά βλέπουμε στη σκηνή να υλοποιούνται.

Ολο το έργο είναι οι σκέψεις και οι τύψεις του. Είμαστε μέσα στο μυαλό του γιου. Εκείνος “σκηνοθετεί” στην πραγματικότητα όλα τα πρόσωπα του έργου» συνοψίζει και η κουβέντα εστιάζει πλέον στη θεατρική ανθοφορία του ΚΘΒΕ. «Διανύουμε, πιστεύω, την καλύτερη περίοδο του ΚΘΒΕ και αυτό οφείλεται στον Γιάννη Αναστασάκη, που με το πάθος και τον σεβασμό του στη θεατρική δημιουργία πάνε όλες οι παραστάσεις πολύ καλά.

Είναι δύσκολη εποχή, αλλά η τέχνη μάς απλώνει το χέρι και μάς καλεί σε ένα ταξίδι στην καρδιά και στο μυαλό, εκεί που υπάρχει όλη η δύναμη και η ομορφιά του κόσμου» εξομολογείται ο Κώστας Σαντάς.

•INFO: Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 18.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα