Παραπλάνηση ενηλίκων

Σκανδαλολογία αντί Σκοπιανού για κουκούλωμα της οργής των πολιτώνΑπό τον
Βασίλη Δ. Παπαγιαννίδη*

Αναμφίβολα η πολιτική ζωή στη χώρα μας είναι γεμάτη οικονομικά σκάνδαλα. Οι λόγοι είναι πολλοί και για να τους αναπτύξουμε πρέπει να γράψουμε βιβλίο. Το σκάνδαλο της Novartis είναι άλλο ένα κομμάτι της πολιτικής καθημερινότητας. Δεν ξέρω ούτε τη δικογραφία ούτε λεπτομέρειες για να γράψω επί τούτου, και δεν θα το κάνω γιατί υπάρχουν άλλοι, ειδικότεροι από μένα.

Ωστόσο, με προβληματίζει το εξής: Η κυβέρνηση έδρασε με απόλυτη ετοιμότητα για το θέμα ύστερα από ένα συγκεκριμένο γεγονός – το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα, με συμμετοχή μεταξύ 140.000 και 1.500.000 πολιτών (οι απόψεις ποικίλλουν). Ξαφνικά, το ζήτημα της Μακεδονίας μπήκε, μέσα σε μια μέρα, στο περιθώριο και αντικαταστάθηκε από το σκάνδαλο της Novartis. Η κυβέρνηση, από τον ρόλο του «κατηγορουμένου» στο ζήτημα των Σκοπίων, επέλεξε να κουκουλώσει το ζήτημα και να μετατραπεί σε κατήγορο στο ζήτημα της Novartis. Δηλαδή, είχαμε μια γρήγορη εναλλαγή ρόλων προς όφελος της κυβέρνησης. Η χρονική επιλογή της εξέτασης του σκανδάλου της Novartis έγινε για το κουκούλωμα της αγανάκτησης των πολιτών αναφορικά με τους λανθασμένους χειρισμούς του Σκοπιανού και για την τάση να μη λαμβάνεται υπόψη η άποψη των πολιτών για το ζήτημα. Novartis αντί Σκοπιανού, λοιπόν… Με ένα κουκούλωμα και μια εναλλαγή ρόλων, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφύγει της δικαιολογημένης οργής του εκλογικού σώματος και να μετατραπεί σε Ρομπέν των Δασών και σε διώκτη του εγκλήματος.

Η παραπλάνηση, αιώνια τεχνική των καθεστώτων και των κυβερνήσεων για να παραμένουν στην εξουσία. Και ο αποπροσανατολισμός, το όπλο για να διχάσει τους πολίτες που απαρτίζουν το εκλογικό σώμα.
Πρόκειται, δηλαδή, για «παραπλάνηση ενηλίκων». Ομως, το δικαίωμα να πράττει κατ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αυτή -αλλά και όποια κυβέρνηση, καθώς το ζήτημα ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια- της το δίνει το ίδιο το εκλογικό σώμα με την απώλεια μνήμης που παθαίνει.
Είναι στο χέρι μας να μην πέφτουμε θύματα κοροϊδίας. Οπως και το να πέφτουμε…

*Δικηγόρος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα