Εστειλαν με λάθη τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές!

Eιδικοί του Taxheaven προειδοποιούν τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίεςΛάθη στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών στα ειδοποιητήρια του μηνός Ιανουαρίου (2018) εντόπισαν οι επιστήμονες του Taxheaven και συμβουλεύουν τους ασφαλισμένους να ελέγξουν τα ποσά που αναγράφονται πριν πάνε στο «ταμείο»!

Το περιθώριο που έχουν οι περίπου 1.400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες για να καταβάλουν εντός προθεσμίας τις εισφορές τους είναι μέχρι την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Οι πρώτες εισφορές του 2018 είναι αυξημένες, αφού άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού τους σε σχέση με εκείνον που ίσχυε κατά το 2017. Για το τρέχον έτος οι εισφορές υπολογίζονται στη βάση του φορολογητέου εισοδήματος του 2016, δηλαδή σύμφωνα με τις τελευταίες εκκαθαρίσεις της Εφορίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα, όμως, με τους ειδικούς του ηλεκτρονικού κόμβου Taxheaven, έχουν παρατηρηθεί πάρα πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων στους οποίους δεν έχει γίνει ορθός υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών στα ειδοποιητήρια του μηνός Ιανουαρίου 2018 που αναρτήθηκαν.

Τα λάθη εντοπίζονται τόσο στη βάση υπολογισμού (τα εισοδήματα του 2016) όσο και στα ποσά των καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2016 που ελήφθησαν υπόψη.

Τονίζουν ότι καλό θα ήταν οι ασφαλισμένοι ή οι λογιστές τους να είναι προσεκτικοί κατά τον έλεγχο των ειδοποιητηρίων. Πρέπει να ελέγχουν τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης (ΚΦΑ) του 2016, καθώς και τη στήλη με τις ασφαλιστικές εισφορές που ελήφθησαν υπόψη.

Η περίοδος από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρονιάς είναι κομβικής σημασίας για την παραπάνω «δεξαμενή» ασφαλισμένων.

Ειδικότερα:

Μάρτιος: Ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των εισφορών του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2016.

Απρίλιος: Είναι ο πρώτος μήνας που αρχίζει η καταβολή των πέντε ισόποσων δόσεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο, δηλαδή για εκείνους που το εισόδημά τους το 2016 ήταν υψηλότερο από εκείνο του 2015. Επίσης, ο Απρίλιος είναι ο πρώτος από τους δύο μήνες που έχει δώσει περιθώριο το υπουργείο Εργασίας για να επιστραφούν ποσά ασφαλιστικών εισφορών στους δικαιούχους, για τους οποίους διαπιστώθηκε πιστωτικό υπόλοιπο. Αφορά όλους εκείνους οι οποίοι δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση εισόδημα για το 2016 μικρότερο σε σχέση με εκείνο του 2015.

Μάιος: Εως τα μέσα Μαΐου πρέπει να έχουν επιδοθεί τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές του μηνός Απριλίου, στα οποία θα αναγράφεται το συνολικό ποσό καταβολής.

Ιούνιος: Αναρτώνται τα ειδοποιητήρια του Μαΐου, βάσει των οποίων πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση του για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβληθούν και οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του Μαΐου.

Ιούλιος: Καταβάλλονται η τρίτη δόση όσων έχουν χρεωστικό υπόλοιπο και οι τρέχουσες εισφορές του Ιουνίου.

Αύγουστος: Αναρτώνται στον ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια του μηνός Ιουλίου, που περιλαμβάνουν τις τρέχουσες εισφορές και την τέταρτη δόση για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο.

Σεπτέμβριος: Αναρτώνται στον ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια του μηνός Αυγούστου, που περιλαμβάνουν τις τρέχουσες εισφορές και την πέμπτη και τελευταία δόση για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα