Βάζει μπουρλότο ο Ράμα στα Βαλκάνια

«Να γίνω πρόεδρος και στο Κόσοβο»Από τη
Θεανώ Καρούτα

Επειτα από σειρά έμμεσων προκλήσεων και έχοντας στο μυαλό το όραμα της «μεγάλης Αλβανίας», ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα προχώρησε και στις άμεσες, εκφράζοντας την άποψη πως η Αλβανία και το Κόσοβο, πέρα από κοινή εξωτερική πολιτική, θα πρέπει να έχουν και τον ίδιο πρόεδρο!

«Η Αλβανία και το Κόσοβο θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και όχι μόνο κοινές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές. Γιατί να μην έχουν και έναν πρόεδρο, ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και της κοινής πολιτικής στην εθνική ασφάλεια» διερωτήθηκε ο Ράμα στη διάρκεια της ομιλίας του στην εορταστική συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου για την επέτειο των 10 ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της νεότευκτης χώρας από τη Σερβία.

Ανεφάρμοστη

Ο Αλβανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «για την ώρα» η ιδέα του δεν μπορεί να εφαρμοστεί, δεν παρέλειψε, όμως, να προσθέσει πως «κάθε όνειρο είναι πραγματοποιήσιμο». Για τον προκλητικό Ράμα, «Κόσοβο και Αλβανία, αν και τυπικά είναι δύο ξεχωριστές διοικητικές οντότητες, αποτελούν μέρος της ίδιας ιστορικής αφήγησης, ενός κοινού εθνικού συναισθήματος και εγγενούς πολιτικού συμφέροντος», χωρίς βέβαια να συνυπολογίσει τον παράγοντα Σερβία αλλά και το βόρειο τμήμα του Κοσόβου, που -όπως ανακινήθηκε πρόσφατα από ΜΜΕ εκεί αλλά και στο Βελιγράδι- υπάρχει η σκέψη (και η πρόθεση;) να αποσχιστεί και να ενωθεί με τον βόρειο γείτονα.

Επεκτατικός διά της πλαγίας οδού, ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε στην ομιλία του ότι τα Τίρανα και η Πρίστινα ήδη εργάζονται από κοινού για την ενιαία τελωνειακή, εμπορική και οικονομική ένωση, ενώ σύντομα θα υπάρξει και ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η μοναδική φορά που αναφέρθηκε στη γειτονική Σερβία ήταν όταν μίλησε για τις σχέσεις του Κοσόβου με τη χώρα και τόνισε ότι οι δύο λαοί θα πρέπει να ζήσουν σε συνθήκες καλής γειτονίας ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παραβλέποντας πως ο ίδιος με τη ρητορική του δυναμιτίζει το ήδη τεταμένο κλίμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει μιλήσει ξανά για το ενδεχόμενο της ένωσης του Κοσόβου με τη χώρα του, καθώς το 2015 σε συνέντευξή του την είχε χαρακτηρίσει «αναπόφευκτη και αναμφισβήτητη».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα