Παρέμβαση της Ακαδημίας Αθηνών για τα Σκόπια

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση εάν δεν αλλάξει το Σύνταγμα και δεν απαλειφθεί κάθε αλυτρωτική διεκδίκηση σε βάρος μαςΣε μια σπάνια και ηχηρή παρέμβαση, η Ακαδημία Αθηνών πήρε θέση για το Σκοπιανό, υποστηρίζοντας ότι για να υπάρξει λύση θα πρέπει η γειτονική χώρα να εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας προχωρώντας στην αλλαγή του Συντάγματος, και επισημαίνοντας ότι ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού και μόνο δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του. 

Αφενός δηλαδή τονίζει ότι οι Σκοπιανοί μόνο επειδή κατοικούν σε μέρος της Μακεδονίας δεν μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητά τους από αυτήν, ενώ τάσσεται υπέρ της
συμφωνίας, γιατί η μη λύση δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας ούτε και των Σκοπίων.

Η Ακαδημία Αθηνών, η διανόηση της χώρας, σε ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι παρακολουθεί αδιαλείπτως το εθνικό θέμα για την ονομασία των Σκοπίων, αποκαλεί τη γειτονική χώρα «κράτος των Σκοπίων» και όχι με την αποδεκτή ονομασία από τον ΟΗΕ ΠΓΔΜ, όπου και εκεί υπάρχει ο όρος «Μακεδονία», και το καλεί να εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις του.

Η Ακαδημία Αθηνών τοποθετήθηκε με γραπτή ανακοίνωσή της με αφορμή πολλά ερωτήματα που δέχθηκε για τη θέση της σχετικά με το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, το οποίο επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση επιχειρεί να το «κλείσει» παραδίδοντας τον όρο «Μακεδονία».

Αδιάσειστα στοιχεία

«Η Ακαδημία Αθηνών, παρακολουθούσα αδιαλείπτως το εθνικής σημασίας αυτό θέμα, έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει δημοσία τις θέσεις της με βάση αδιάσειστα ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά δεδομένα. Επισημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων πρέπει να είναι η τροποποίηση του Συντάγματός του, η εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων (σχολικά βιβλία, γεωγραφικοί χάρτες, αγάλματα Μ. Αλεξάνδρου κ.λπ.) και της οικειοποίησης της ιστορίας, του πολιτισμού και των συμβόλων της χώρας μας.

Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού -και μόνον- δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Ακαδημίας Αθηνών.
Να σημειωθεί ότι η Ακαδημία Αθηνών λειτουργεί εδώ και περίπου έναν μήνα με πρόεδρο τον καθηγητή του ΕΜΠ Αντώνιο Κουνάδη, ο οποίος αντικατέστησε στη θέση αυτή τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα