Ερωτήματα από τις δηλώσεις Ζάεφ για συμφωνία και «ταυτότητα»

Υπερβολική αισιοδοξία εκφράζει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Με νέες δηλώσεις του σημείωσε πως το θέμα της ονομασίας θα έχει λυθεί έως τον Ιούλιο, προκειμένου να μπει η χώρα του στο ΝΑΤΟ. Ετσι προκύπτει εύλογα το ερώτημα: Εχει υπάρξει ήδη κάποια συμφωνία με την κυβέρνηση, χωρίς ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό;

Αίσθηση προκαλεί επίσης η αποκάλυψη του κυρίου Ζάεφ σε αυστριακό ΜΜΕ ότι η Αθήνα ουδέποτε έθεσε θέμα εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ έως τώρα στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ζάεφ είχε μιλήσει προ ημερών για συμφωνία στα τρία από τα επτά σημεία της συμφωνίας, με κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών πάντως να το διαψεύδουν.

«Εχουμε ανοικτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα διευθετηθεί με την Ελλάδα το πρόβλημα» τόνισε ο Ζ. Ζάεφ, εκφράζοντας σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό την ελπίδα πως η συμφωνία με τη χώρα μας θα έχει επιτευχθεί έως τότε. Σημειώνεται πως το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, στο οποίο θα εξεταστεί η ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, είναι προγραμματισμένο για το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Ζάεφ και ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιοχάνες Χαν. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να διευθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο η διαφορά της Αθήνας και των Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ» είπε ο Γερμανός επίτροπος όταν ρωτήθηκε για τις πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς αυτής έως τα τέλη της βουλγαρικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 30 Ιουνίου. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκ. Ιβανόφ επισκέφτηκε χθες την Τουρκία και συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που είχε κάνει προ ημερών και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα