Με γεύση από «μπουλούκια»

Η Ελεάνα Τσίχλη μιλά για την ιστορία του Μαγιακόφσκι, του ανθρώπου που φορά την κίτρινη μπλούζαΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι έλεγε πως «Η τέχνη πρέπει να αφεθεί ελεύθερη – όχι επειδή είναι τέχνη, αλλά επειδή δεν γίνεται να φτιάχνεις νόμους για άγνωστα πράγματα». Σίγουρα τα λόγια του έχουν την αξία και τη σημασία τους, και αυτή την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή διάσταση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στις 20.00, με αφορμή τη μοναδική δράση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που τιτλοφορείται «H ιστορία του Β.Μ. – ενός ανθρώπου με κίτρινη μπλούζα».

Μπαίνοντας σε διαφορετική τροχιά, το ΚΘΒΕ βγαίνει από τα όρια και τα γεωγραφικά του πλαίσια και συναντά τους θεατρόφιλους σε άλλες εστίες και κοιτίδες πολιτισμού, που ωστόσο μπορούν να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για ένα θέαμα όπως αυτό.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ελεάνα Τσίχλη, εμπνευσμένη από τη ζωή και την τέχνη του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, η οποία και θα μας αποκαλυφθεί με τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε.

Ανθρωπος-ορόσημο

«Υπήρξε κάποτε, τον προηγούμενο αιώνα, ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι, ένας άνθρωπος γνωστός για την κίτρινη μπλούζα που συνήθιζε να φορά. Ενας άνθρωπος που ήρθε σε ρήξη με τον παλιό κόσμο διακηρύσσοντας: “Κάτω η αγάπη σας, κάτω η τέχνη σας, κάτω το σύστημά σας, κάτω η θρησκεία σας”!

Ενός καλλιτέχνη που πρότεινε τη δική του αντίληψη για την κοινωνία του μέλλοντος, τη δική του πίστη στο ιδανικό του νέου, όμορφου απ’ όλες τις απόψεις, ανθρώπου. Ενας άνθρωπος που φλεγόταν.

Ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι θα μπορούσε να είναι ορόσημο του σήμερα, ορόσημο για το πώς τα πράγματα αλλάζουν, πώς η τέχνη μπορεί να γίνει το καύσιμο για την αναγέννηση μιας κοινωνίας από τις στάχτες της, πώς η τέχνη μπορεί να προσηλωθεί στον άνθρωπο, στις δυνατότητές του και στις αδυναμίες του, στην ανάγκη του για έρωτα και δημιουργία» αναφέρει η σκηνοθέτιδα Ελεάνα Τσίχλη και μας βάζει να αναλογιστούμε όλες εκείνες τις πιθανότητες να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να κάνουμε καλύτερα πράγματα, να αλλάξουμε αυτό που είμαστε και αυτό που μας συμβαίνει λαμβάνοντας τα ιερά μηνύματα της τέχνης, λαμβάνοντας τα μηνύματα των ανθρώπων της τέχνης που αφιερώθηκαν σε αυτή χωρίς να φοβηθούν για τις συνέπειες αυτής της απόλυτης αγάπης.

Μια ιστορία ελπίδας

«Μαθαίνοντας στιγμές της ζωής αυτής της προσωπικότητας, διαμορφώνεται σιγά σιγά μια ιστορία ελπίδας και δημιουργικής χαράς, μια ιστορία στην οποία ο έρωτας είναι πολιτική πράξη και η προσευχή δημιουργία.

Είναι μια ιστορία που πρέπει απαραίτητα να ακουστεί στο σήμερα. Γι’ αυτόν το άνθρωπο, τον Β.Μ., που εντέλει τον ξέρουμε όλοι μας. Με πρώτη ύλη τη μυθιστορηματική βιογραφία του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, ποιήματα, πολιτικά μανιφέστα και ερωτικές επιστολές πάλι του ιδίου, θα δημιουργήσουμε με μια ομάδα τεσσάρων νέων ηθοποιών μια σκηνική σύνθεση ως κολάζ στιγμών της ζωής αυτού του καλλιτέχνη, που ξεφεύγουν από την αφήγηση της ζωής του και προσεγγίζουν τα σημερινά δεδομένα» συνοψίζει η ίδια, θέλοντας να μας προετοιμάσει για αυτό που θα αντικρίσουμε την ερχόμενη Πέμπτη στον χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, εντός της ΔΕΘ, και φυσικά αυτή η πολιτιστική ενέργεια δεν σταματά εδώ.
Η συγκεκριμένη δράση θα ταξιδέψει στην πόλη, μεταδίδοντας μας αυτό στο οποίο τάχθηκε.

Αυθόρμητη ομάδα ηθοποιών

«Ενα σύγχρονο “μπουλούκι” θα περιοδεύει σε διάφορους σταθμούς στη Θεσσαλονίκη, έχοντας μια πολύτιμη ιστορία να αφηγηθεί» καταλήγει η Ελεάνα Τσίχλη και μας θυμίζει εκείνες τις αυθόρμητες ομάδες ηθοποιών που τα παλιά χρόνια γύριζαν από πόλη σε πόλη κι από χωριό σε χωριό για να μυήσουν το κοινό στο θέατρο, τη σάτιρα, το θέαμα.

Η ίδια και ο Γιώργος Νούσης έχουν κάνει τη δραματουργική επεξεργασία. Στην πρωτότυπη δράση συμμετέχουν οι ηθοποιοί Κατερίνα Αλέξη, Φανή Αποστολίδου, Νίκος Μήλιας και Γιώργος Νούσης, και είναι εκείνοι που θα μας λύσουν απορίες και θα μας δημιουργήσουν καινούργιες, με σκοπό να φύγουμε από την παράσταση έχοντας μια δική μας αποστολή για να φέρουμε εις πέρας, μια αποστολή με εμάς… για εμάς.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα