«Φωτιά» παίρνουν οι πλειστηριασμοί!

Το επόμενο δίμηνο και εν όψει των stress tests οι τράπεζες ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί περίπου 40 με 50 ακίνητα ημερησίωςΦωτιά» αναμένεται να πάρουν οι πλειστηριασμοί, μετά το «κόκκινο» φως που άναψε το Eurogroup της Δευτέρας στην εκταμίευση της δόσης λόγω της καθυστέρησης στη διενέργειά τους, αλλά και τις έντονες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) εν όψει των stress tests. Το επόμενο δίμηνο οι τράπεζες ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί περίπου 40 με 50 ακίνητα ημερησίως, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ΕΚΤ. 

Οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν θα ξεκινήσουν πάντως σήμερα, όπως προβλέπει ο νόμος 4512/2018 που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα στη Βουλή, αλλά την άλλη Τετάρτη.

Από 28 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών Γιώργο Ρούσκα, η έναρξη της γενικευμένης διαδικασίας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνει από τις 28 Φεβρουαρίου. «Μπορεί να μνημονεύει ο νόμος 21 Φεβρουαρίου, αλλά έπειτα από ερμηνεία που έγινε στις συγκεκριμένες διατάξεις από τις νομικές μας υπηρεσίες η γενικευμένη και η διακοπή των φυσικών πλειστηριασμών (στα Ειρηνοδικεία) θα γίνει από τις 28 του μήνα» εξήγησε ο κ. Ρούσκας.

Ερωτηθείς αν θεωρεί εφικτό τον στόχο των 10.000 αναρτήσεων πλειστηριασμών εντός του 2018, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών χαρακτήρισε το νούμερο υπερβολικό, τονίζοντας πως υπάρχει ένα φιλτράρισμα από την πλευρά των τραπεζών για τους πλειστηριασμούς που αναλαμβάνουν και ξεκινά η διαδικασία τους. Οι επιδόσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ως προς την υλοποίηση πλειστηριασμών παραμένουν πενιχρές, με συνέπεια να τίθεται εν αμφιβόλω η εκπλήρωση του άτυπου στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εν όψει του stress test που ξεκινά σήμερα.

Σχεδόν το σύνολο σχεδόν των φυσικών πλειστηριασμών που είχαν προγραμματιστεί τους προηγούμενους μήνες αναβλήθηκε, είτε λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των συμβολαιογράφων της περιφέρειας είτε με πρωτοβουλία των τραπεζών, προκειμένου να διενεργηθούν σε ηλεκτρονική μορφή.

Ετσι, περισσότεροι από 1.500 πλειστηριασμοί που επρόκειτο να διενεργηθούν στα Ειρηνοδικεία έχουν μεταφερθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η ΕΚΤ και ο SSM πιέζουν για τη διενέργεια περίπου 3.000 πλειστηριασμών ακινήτων με «κόκκινα» δάνεια μέχρι και τον Απρίλιο, ενώ στόχος των τραπεζών παραμένει μέχρι και τον Ιούλιο να διενεργούνται 1.000-1.200 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μηνιαίως, για να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 2.000 τον μήνα τους τελευταίους μήνες του έτους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα