Αλβανική τορπίλη από Μέτα για ΑΟΖ και θαλάσσια σύνορα

Μπουρλότο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις βάζει ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα (φωτό), ο οποίος αρνήθηκε χθες να δώσει την άδειά του για διαπραγμάτευση με την Ελλάδα των θαλάσσιων συνόρων και της ΑΟΖ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Μέτα, δήλωσε πως «το αίτημα δεν καθορίζει με σαφήνεια το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ζητείται η εξουσιοδότηση. Ο σκοπός του προέδρου δεν ήταν και δεν είναι τα πολιτικά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό και λεπτό ζήτημα».

Υπενθυμίζεται πως οι συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας άρχισαν τον περασμένο Νοέμβριο στην Κρήτη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Ντίτμιρ Μπουσάτι και συνεχίζονται με τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών να δηλώνουν πρόσφατα πως το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Μέχρι στιγμής τις ενέργειες της Αθήνας καλύπτει άκρα μυστικότητα, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών κινούνται σε δύο γραμμές: Αφενός στην αναθεώρηση της συμφωνίας του 2009 επί Κώστα Καραμανλή με σκοπό να αλλάξει η οριοθέτηση που είχε συμφωνηθεί και αφετέρου στην επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία του 2009 παρέχει ήδη τη δυνατότητα για την Αθήνα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Τη συμφωνία, όμως, αυτή ακύρωσε η Αλβανία ύστερα από αντίδραση της Τουρκίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα