Σενάρια για πόλεμο της Τουρκίας με την Ελλάδα

Τι αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Express» με αφορμή τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν – ΚιλιντσάρογλουΗ Τουρκία απειλεί να εισβάλει στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας «Express», η οποία δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο για τις σχέσεις των δύο χωρών και εκτιμά ότι η Τουρκία μπορεί να προκαλέσει πόλεμο στο Αιγαίο. Παραθέτει τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης Κ. Κιλιντσάρογλου, που δηλώνει ότι, αν γίνει πρόεδρος της χώρας του, θα καταλάβει 18 ελληνικά νησιά. 

Η εφημερίδα το προχωράει ακόμη περισσότερο, αναφέροντας ότι μία ελληνοτουρκική κρίση μπορεί να είναι η αφορμή για έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ, σχετικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της Αγκυρας, τις αποδίδει στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει το καθεστώς Ερντογάν στην Αφρίν της Συρίας.

«Θα εισβάλουμε και θα καταλάβουμε τα 18 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, όπως έκανε και ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ στην Κύπρο το 1974» είπε ο Κιλιντσάρογλου σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές το 2019 και, σύμφωνα με την «Express», διαγκωνίζεται σε επιθετικότητα με την επίσης ακραία ηγέτιδα του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, η οποία αφήνει να εννοηθεί σε κάθε ομιλία της ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει πόλεμο στην Ελλάδα.

«Πολεμοχαρείς δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση ή σοβαρολογούν;» αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα και σημειώνει ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που η προσοχή του Ερντογάν είναι στραμμένη κυρίως στην επιχείρηση για την κατάληψη της Αφρίν στη Συρία. Θυμίζει δε τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Απειλές

«Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις ανοιχτά της Κύπρου με τις έρευνες και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Προειδοποιούμε όσους κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην ξεπερνούν τα όρια. Τουρκικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή». Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ερντογάν θέλει να αναβιώσει τις μέρες δόξας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δεν έχει κρύψει ότι θέλει να πάρει πίσω εδάφη που έχασε με την κατάρρευσή της στις αρχές του 20ού αιώνα.

Κυπριακή ΑΟΖ: Παράταση αποκλεισμού του γεωτρύπανου με νέα Navtex από την Αγκυρα

Κρίσιμες είναι οι ώρες στην κυπριακή ΑΟΖ, με την Τουρκία να εκδίδει νέα Navtex για στρατιωτικά γυμνάσια στο Οικόπεδο 3, με στόχο να παραταθεί ο αποκλεισμός του γεωτρύπανου της ENI «Saipem 12000» και να καθυστερήσει περαιτέρω η γεώτρηση στο σημείο Σουπιά. Με τη δύναμη των όπλων, η Αγκυρα αξιώνει συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Η Κύπρος επιχειρεί να απαντήσει διά της διπλωματικής οδού κάνοντας διαβήματα διαμαρτυρίας σε διεθνείς οργανισμούς και προετοιμάζοντας παρέμβαση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. Χθες μάλιστα υπήρξε και συνομιλία μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους και την αντίδρασή τους στην τουρκική προκλητικότητα.

Η Τουρκία χθες, με νέα παράνομη Navtex, επέκτεινε τον αποκλεισμό του Οικοπέδου 3 μέχρι τις 10 Μαρτίου, διατηρώντας στην περιοχή πολεμικά πλοία. Με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά ματαιώνεται η προγραμματισμένη γεώτρηση της εταιρίας ΕΝΙ στον στόχο Σουπιά. Το πλωτό γεωτρύπανο «Saipem 12000», που βρίσκεται καθηλωμένο για 12 μέρες στην περιοχή, στις 8 Μαρτίου έχει προγραμματισμένη γεώτρηση στο Μαρόκο και θα πρέπει να αναχωρήσει. Το πότε θα επαναπρογραμματιστεί η γεώτρηση και αν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί παραμένουν άγνωστα και εξαρτώνται από την ΕΝΙ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει σήμερα κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις τουρκικές προκλήσεις. «Η Λευκωσία δεν κάνει πολιτική των κανονιοφόρων, ούτε των μεγαφώνων» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η διπλωματική οδός είναι η προσφερόμενη για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει στην ΑΟΖ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως επίκειται διάβημα διαμαρτυρίας από τη Λευκωσία στον ΟΗΕ, ενώ έγκυρες πηγές αναφέρουν πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει θέμα τουρκικών προκλήσεων στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή. Θα δεχτεί επίσης στο Προεδρικό Μέγαρο την πρέσβη των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Αγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα