Δορυφορικά διόδια: Νέα παράταση στον διαγωνισμό

Στις 4 Απριλίου, αν δεν υπάρξει νέα παράταση, θα κατατεθούν τελικά οι προσφορές σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς των τελευταίων ετών, προϋπολογισμού άνω των 450.000.000 ευρώ, για το δορυφορικό σύστημα διοδίων. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι προσφορές στον διαγωνισμό έπρεπε να κατατεθούν χθες, αλλά δόθηκε παράταση έπειτα από αιτήματα των ενδιαφερομένων.

Η παράταση θέτει πάντως εν αμφιβόλω το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, σύμφωνα με το οποίο το νέο σύστημα δορυφορικών και αναλογικών διοδίων (χρέωση ανάλογα με την απόσταση) θα λειτουργούσε πιλοτικά στην Εγνατία πριν από τα τέλη του χρόνου.

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, όπως έχει γράψει η «δημοκρατία», οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν εγκαταστήσει την τελευταία πενταετία αντίστοιχο σύστημα, που βασίζεται στην τεχνολογία Global Navigation Satellite System (GNSS), προϋπόθεση που περιορίζει τους διεκδικητές, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι σχετικά λίγοι παγκοσμίως.

Το κόστος του νέου συστήματος διοδίων είναι τόσο υψηλό γιατί θα πρέπει να κατασκευαστούν ειδικές μεταλλικές γέφυρες, με κάμερες υψηλής τεχνολογίας που θα διαβάζουν τις πινακίδες των οχημάτων σε κάθε κόμβο του εθνικού οδικού δικτύου. Παρά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν περί αλλαγής πινακίδων όλων των αυτοκινήτων ώστε να διαβάζονται ευκολότερα από το νέο σύστημα, από το υπουργείο Υποδομών ξεκαθαρίζουν πως δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο, αφού το σύστημα, τελικά, θα διαβάζει τις σημερινές πινακίδες.

Φ. Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα