Ανω του 70% αύξηση στα κρούσματα της ιλαράς

660 περιστατικά καταγράφηκαν στην Ελλάδα από τα τέλη του 2017 έως τις 15 Φεβρουαρίου!Από τη
Ρίτα Μελά

Συναγερμός έχει σημάνει για την επιδημία ιλαράς που σαρώνει την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), πέρυσι στη χώρα μας καταχωρίστηκαν 967 κρούσματα, ενώ από το τέλος του 2017 έως τις 15 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 660 νέα κρούσματα, φτάνοντας συνολικά τα 1.588 από 922, δηλαδή καταγράφεται αύξηση της τάξης του 72%! Επίσης, έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι, δύο ανηλίκων και μιας ενήλικης.

Πρόκειται για ένα ανεμβολίαστο μωρό Ρομά 11 μηνών που κατέληξε από σηψαιμία, έναν 17χρονο Ρομά, επίσης ανεμβολίαστο, που κατέληξε από εγκεφαλίτιδα, και μια 35χρονη από τον γενικό πληθυσμό, που είχε κάνει μόνο τη μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) και κατέληξε από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Παράλληλα, οι ειδικοί στην Ευρώπη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 400% των κρουσμάτων ιλαράς το 2017 σε σύγκριση με το 2016, μολύνοντας πάνω από 21.000 ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο 35 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το περιφερειακό γραφείο για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι περισσότερες περιπτώσεις μολύνσεων παρατηρήθηκαν σε 15 από τις 53 χώρες της ηπείρου, κυρίως στη Ρουμανία, στην Ιταλία και την Ουκρανία, αντιπροσωπεύοντας συνολικά το 70% σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς τα τελευταία χρόνια στις χώρες αυτές δεν γίνονταν εμβολιασμοί, ενώ είχε μειωθεί και η παροχή εμβολίων.

«Καθεμιά νέα περίπτωση μόλυνσης από ιλαρά στην Ευρώπη μάς υπενθυμίζει ότι τα παιδιά και οι ενήλικες που δεν εμβολιάζονται κινδυνεύουν να νοσήσουν και να διαδώσουν τη νόσο σε εκείνους που πιθανόν δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν» λέει η δρ Ζουζάνα Τζακάμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα