Ο νέος κατάλογος με τους είκοσι φοροπαραδείσους!

Και τα Σκόπια στα κράτη με τα οποία δεν αναγνωρίζεται η επιχειρηματική  συναλλαγή από τις ελληνικές ΑρχέςΚατάλογο 20 κρατών που θεωρούνται «μη συνεργάσιμα» με τη χώρα μας, υπό την έννοια ότι δεν έχουν συνάψει με την Ελλάδα και δεν εφαρμόζουν συμβάσεις διοικητικής συνδρομής στον φορολογικό τομέα και ταυτόχρονα δεν έχουν υπογράψει τέτοιες συμβάσεις με τουλάχιστον άλλα 12 κράτη, καθορίζει απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. 

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Τσακαλώτου, τα «μη συνεργάσιμα κράτη» για το έτος 2017 είναι τα εξής: Αγία Λουκία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Βανουάτου, Γουατεμάλα, Γρενάδα, Λίβανος, Λιβερία, Μαλαισία, Μονακό, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπρουνέι, Νήσοι Κουκ, Νήσοι Μάρσαλ, Ντομίνικα, Παναμάς, Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ, ΠΓΔΜ, Φιλιππίνες και Χονγκ Κονγκ. Από την παραπάνω «μαύρη λίστα» έχουν διαγραφεί τα κράτη Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Αγιος Χριστόφορος και Νέβις, Ανδόρα, Λιχτενστάιν, Μπαρμπάντος, Ναούρου, Νιούε, Ουρουγουάη και Σαμόα, τα οποία είχαν περιληφθεί πέρυσι.

Συνέπεια του χαρακτηρισμού των παραπάνω κρατών ως «μη συνεργάσιμων» είναι ότι οι πάσης φύσης εταιρικές δαπάνες που πραγματοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις στα κράτη αυτά δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδά τους ή τα φορολογητέα εισοδήματά τους, εκτός αν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες αποδείξουν ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίου με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή. Βάσει της νομοθεσίας, το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα θεωρείται ότι υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς σε κράτος εκτός της Ελλάδας όταν η φορολογική κατοικία του βρίσκεται σε οποιοδήποτε κράτος, ακόμη και σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν σε αυτό το κράτος:

α) Δεν υπόκειται σε φορολογία ή, εάν υπόκειται, δεν φορολογείται εν τοις πράγμασι ή
β) υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου, του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το πενήντα τοις εκατό (50%) του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα